Свободно време

Калина Ханджиева представи своята уникална изложба

Цели две години Калина се подготвя за срещата с родната публика

20.06.2016г. / 16 15ч.
Михаела Лазарова
Ива Екимова и Калина Ханджиева

Ива Екимова и Калина Ханджиева

Талантливата художничка Калина Ханджиева откри собствено артпространство, представяйки авторската си изложба „Цвят и настроение“. Селекцията от уникални творби представя 32 платна маслена живопис и 28 рисунки създадени с креда. Цели две години Калина се подготвя за срещата с родната публика.

Едната част от картините са в малък формат, тъй като първоначалната ѝ идея била да реализира изложбата в чужбина. При създаването на артстудиото тя развихря въображението си, прави още по-големи формати и картините ѝ стават още по-цветни. Всяка една от тях е повлияна от нейното моментно настроение.

Част от тях са обекти от природата, които я вдъхновяват, други са в нейното въображение – реални образи в нереална обстановка. Калина обмисля, гледа в пространството и изобразява на платното своите чувства, а така се появяват нейните натюрморти, пейзажи и портрети събрани в експозицията. Още от малка Калина е пленена от изобразителното изкуство, а през 2005 година завършва „Живопис“ в Националната Художествена академия.

През 2011 година открива първата си самостоятелна изложба в град София. Участвала е в общи представяния и конкурси още като ученичка и студентка. Най-много обича да рисува портрети на хора и коне. Любимите ѝ художници са Златю Бояджиев и Ван Гог.

За да е свободна и независима ѝ хрумва идеята да направи собствена галерия. През 2015 година успява да реализира мечтата си, а една година по-късно е на прага на собствено артстудио. „Не исках да бъде галерия или магазин, а нещо повече. Да създам една артистична среда с творчеството си, сред която деца и възрастни да рисуват“, споделя за намеренията си талантливата художничка.

Именно със своите курсове, новото студио ще е уникално само по себе си. В началото те ще бъдат индивидуални, докато се сформират групи. Курсистите ще имат свободата да рисуват с всякакви материали върху хартия и платно, могат да оцветяват, да експериментират върху стъкло или да подреждат постановка (натюрморт).

Предвидени са и уроци на открито. В обучителния процес могат да се включат деца, ученици и възрастни, а записването ще става по телефон и чрез официалния профил на студиото в социалната мрежа Facebook.

На откриването до творбите на художничката се докоснаха Мис България Роси Иванова, тв водещата Ива Екимова, представители на бизнес средите и медиите. Няколко талантливи деца имаха възможност да нарисуват свои творби и по този начин поканиха своите връстници да се включат в бъдещите занимания по живопис в артстудиото. Артистичен мим пък забавляваше гостите на събитието.

Коментирай
Свободно време