Свободно време

Рут Колева: Нека пишат лъжи за мен, ще продължавам да ги съдя

Певицата сподели пред Доника Ризова в „Медиите ON AIR“, че вече е осъдила една медия

19.07.2016г. / 10 43ч.
Аз жената
Рут Колева. Снимка: Bulgaria ON AIR

Рут Колева. Снимка: Bulgaria ON AIR

Рут Колева даде интервю в предаването „Медиите ON AIR“ по Bulgaria ON AIR пред Доника Ризова за новата си песен „Oceans“. Певицата сподели още мнението си за политиката, риалити форматите, медиите и живота в България.

Не се ли притесняваш, че има твърде много очаквания към новата ти песен „Oceans“? Чух, че има потенциал да стане световен хит.

Не ме притеснява. Напротив, мотивира ме. Фактът, че хората припознават новата ми песен като потенциален световен хит, е страхотен.

Казваш за себе си, че искаш да работиш в България, но да правиш песни за целия свят, не само за българския пазар.

Да. Никога не съм бягала от това, че съм българка. Напротив, дори съм имала случаи в чужбина, когато не са успявали да хванат акцент в английския ми език и не са могли да предположат, че съм от България. Хората в Западна Европа имат грешен стереотип за това какви сме, ние, българите.

Мислят, че сме предимно хора от ромски и турски произход, които са заминали, за да мият чинии и да им вземат работата. А това не е така.

Как ще коментираш, че си обявена за най-влиятелната българска певица в социалните мрежи?

Това ме развесели. Не знам какво точно значи влияние – може би, че четат нещата ти или че ги споделят. Това е само един тип медия. Винаги съм искала да уча журналистика. Избрах Холандия заради специалността „Медии“.

Образованието ми помага да поддържам социалните си профили, например. Много хора не знаят как да управляват едно такова социално пространство. Друг проблем е, че популярните личности в България не изказват често мнението си.

Може би, защото се притесняват, или по други причини. Но нали популярните личности трябва да имат мнение за важните неща... Това, че мълчат, не е градивно и полезно за обществото. Влиянието трябва да се използва с позитивна цел.

Учила си „Медии“ в Холандия. Какъв е твоят поглед към медиите в България?

Случаят с вашия колега от БНТ Георги Ангелов беше показателен пример за това на какво ниво са медиите в България, както и за това, че има цензура дори в държавната телевизия. Той е един от най-качествените български журналисти, които разбират от култура. 90% от онлайн медиите са под влияние на частни интереси.

Съдя няколко от жълтите вестници. Не мога да разбера хората, които ги четат. Не знам дали да ги нарека вестници, защото не са. Успях да осъдя вече една медия, което е доказателство, че има някаква справедливост, когато се пишат неистини. Нека да продължават да пишат, аз ще продължавам да ги съдя.

Какви теми те „палят“?

Палят ме отявлените несправедливости. За мен в България най-големият проблем е корупцията. И това влияе на живота на всички ни. Не искам моите деца да живеят живота си в България.

Политиката вълнува ли те?

Вълнува ме като гражданин, като млад човек, избрал да живее в тази държава, с множество възможности да емигрира. Недоумявам за някои неща, които се случват тук.

Защо хора като теб, с влияние върху едно поколение, не се включват в политиката?

Политиката е изключително затворено общество. За да влезеш там, трябва да имаш връзки. Има много кадърни млади хора, които трябва да са в Европейския парламент на ръководни позиции, а не хора като Николай Бареков. Там трябва да са хора с познания, образование и качествен английски език поне. Нелепо е как някакви хора в България от днес за утре решават, че ще стават политици и ще използват влиянието си, за да се облагодетелстват. Бареков е един типичен пример за това.

Защо участваш в риалити формати?

Мотивацията на всички хора, които участват в риалити форматите, е една-единствена – финансова. Това е единственото звено в България, което осигурява нормално заплащане на хора като мен – артисти, за някакъв вид изява.

Няма фондове, които да финансират артистичното общество, ние сме принудени да се занимаваме с риалити формати, за да си изкарваме прехраната. А това е една много мръсна материя, както у нас, така и по света.

В България те са насочени към скандалното, жълтото, конфликтите. Това е така, защото телевизията е устроена по такъв начин – хората искат да гледат сеир. И това е абсолютен факт. И продуцентите искат да играят на сигурно, не искат да експериментират и да показват другата страна – добрия пример.

А те какво правят – възпитават една аудитория. И тази аудитория, когато свикне да консумира, с извинение, помия и гнусотия, как да я превъзпиташ после да поиска да консумира качественото, красивото... Много трудно ще бъде. Но и зрителят решава какво да консумира.

Да се върнем в полето на музиката. Какво слушаш в колата си?

Новият албум на Red Hot Chilli Peppers и Sam Smith.

Той има песен за поредицата за Бонд. Мечтаеш ли си за такъв успех?

Слушах тази песен постоянно. Да, мечтая, защо не?

Къде ще снимаш следващия си клип?

В Бали.

Коментирай