Свободно време

Знаете ли, че... Джоан Роулинг пише края на Хари Потър преди самото му начало?

Любопитни факти за поредицата за Хари Потър

06.08.2016г. / 10 42ч.
Илияна Николова
Снимка: Outnow.ch

Снимка: Outnow.ch

Почитателите на историята за детето-магьосник Хари Потър вероятно са на седмото небе от щастие, след като се потвърди информацията за предстоящото излизане на осма книга от поредицата.

Писателката Дж. К. Роулинг заяви, че това ще бъде последната книга за Хари Потър, с което тя ще сложи край на една ера.

В рубриката „Знаете ли, че...?“ ще ви запознаем с някои много любопитни факти за поредицата, за да подгреем дългоочакваното излизане на книгата и на български език през октомври.

Джоан Роулинг написала последната глава на последната книга за Хари Потър през 1990 година – 7 години преди пускането на пазара на първата книга от поредицата.

Книгите за Хари Потър са преведени на повече от 70 езика в цял свят.

Поредицата дори била адаптирана от британски английски на американски английски.

Марката „Хари Потър“ се оценява на повече от 15 милиарда щатски долара.

През 1990 година авторката на поредицата Джоан Роулинг пътувала във влак от Манчестър до Лондон, когато ѝ хрумнала цялата идея за Хари Потър.

Тя изгуби статуса си на милиардер, защото дари по-голямата част от състоянието си за благотворителност.

Издателството, което първоначално приело да издаде книгата на Роулинг ѝ предложило едва 2500 паунда в аванс преди печата на първата книга „Хари Потър и философският камък“.

Дубльорът на Даниел Радклиф, който го замества в сцените с каскади остава парализиран след инцидент по време на снимките на седмия филм от поредицата.

Джоан Роулинг и героят Хари Потър имат една и съща рождена дата.

Книгите за Хари Потър са едни от най-забраняваните в САЩ през изминалия век. Това сочи проучване на American Library Association, пише Huffington Post.

Цялата история за Хари Потър съдържа 199 глави, 4224 страници и 1 090 739 думи. А филмите за младия магьосник имат обща дължина от 19 часа и 39 минути.

Стивън Кинг казва за героинята на Роулинг професор Долорес Ъмбридж, че тя е „един от най-достоверно създадените образи на злодеи след Ханибал Лектър“.

Актьорът Даниел Радклиф веднъж носил едни и същи дрехи в продължение на 6 месеца, само и само да ядоса папараците, които го преследвали непрекъснато.

Снимка: iStock

Коментирай