Свободно време

15 неща, които не сте длъжни да правите

Не дължите на никой времето, компанията и приятелството си

31.08.2020г. / 17 05ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Колко често ви се случва да правите неща, защото се налага, някой го изисква от вас или защото, чувството ви за вина е по-голямо от желанието ви за щастие? Не, тук не става въпрос за егоизма, а за това дали сме  длъжни или не. В следващите редове ще прочетете 15 неща, които не сте длъжни да правите. 

Не дължите на никой обяснение за вашите ценности и приоритети. Когато искате да кажете „Не!“ - направете го. И отново знайте, че вашето решение е най-важно. 

Винаги ще има някой, който ще любопитства за взаимоотношенията ви с приятели, семейството, любовниците. В каквито и ситуации да попаднете, не дължите обяснение за вашите лични контакти.

Да помагаш, без да искаш нещо в замяна е велико. Но не дължите помощ на всеки, особено, когато това ще бъде за сметка на вашето лично щастие. 

Вълнувате се от политическата обстановка, обмисляте планове за по-доброто си бъдеще и това на децата ви. Смятате, че заслужавате най-доброто от живота. И затова не дължите обяснение на никой, особено на тези, които ще ви спрат от реализирането на мечтите ви. 

Все още нямате сериозен партньор до себе си, нито планове за деца, а искате да постигнете успехи в кариерата си. Чудесно! За тези ваши избори, които вероятно ще породят и много критики, особено, ако минавате 30, отново не дължите обяснение. 

Не дължите на никой времето, компанията и приятелството си, особено, ако не споделяте общи интереси и ценности. 

Една лъжа поражда след себе си куп други. Ето защо не сте длъжни да спестявате истината, само да не развалите взаимоотношенията си с някой или за да бъдете харесвани. 

Всеки има ситуации, в които ще бъде изправен пред избора, дали да поиска извинение или не. Не сте длъжни да се извинявате, ако не искате и особено, ако нямате вина за създалата се ситуация. Не сте длъжни да се извинявате, когато не сте виновни, но го правите, за да запазите връзка с любимия човек например. 

 

Някой ви кани твърде настоятелно на среща и приемате, защото ви е неудобно да откажете. Не сте длъжни! Избирате тази компанията, която ви е приятна. 

Дали ще сключите брак или не, това е ваше решение. За отношението ви към брака не дължите на никой обяснение, дори на родителите ви, които мечтаят да ви направят пищна сватба. Те трябва да уважат вашето решение и това на половинката ви. 

Не сте длъжни да имате деца. Не искате да поемате такава голямо отговорност – не го правете. Обяснение за този си избор също не дължите. 

Не сте длъжни да кажете „Да“, когато не желаете. 

Свързани статии

Не сте длъжни да продължите да бъдете част от връзка, която не ви носи обич и удовлетворение. 

Не сте длъжни да се променяте само, за да се харесате на някой. 

И не на последно място, не сте длъжни да бъдете в обкръжението на хора, за които негативизмът е ежедневие, дори това да са ваши приятели или роднини. 

Снимка: istock

Коментирай