Свободно време

Анатолий Попов: Животът е вкусен!

Az-jenata.bg сартира нов кулинарен проект "РъкоХВАТКИ с Толик"

26.08.2016г. / 17 24ч.
Михаела Лазарова
Анатолий Попов. Снимка: личен архив

Анатолий Попов. Снимка: личен архив

Готвенето трябва да бъде вдъхновение, страст, да се прави с удоволствие и да оставя незабравим вкус. Добрата кулинария е като вълшебство, изпълнено с кулинарни хватки, които трябва само да научим, за да бъдем истински майстори на вкусните блюда.

С радост споделяме, че Az-jenata.bg сартира нов кулинарен проект "РъкоХВАТКИ с Толик", а в следващите редове ще научите повече за Антолий Попов - Толик, както и за проекта. 

Защо прие да водиш кулинарна рубрика в Az-jenata.bg?

На мнение съм, че в този живот, всичко трябва да се прави от професионалисти, затова и приех да стана част от Az-jenata.bg. За мен най-важното нещо в даден проект е да харесвам хората, с които работя, а определено аз ви харесвам, затова и не се замислих много, когато дойде предложението за „РъкоХВАТКИ“.  

Какво ще споделяш с нашите читатели?

С читателите ще се опитам да споделя интересни и лесни рецепти. Обичам лесните рецепти и тези, които не те карат да се чувстваш несигурен в кухнята. Ще се опитам да им покажа, че да се готви не е страшно и трябва да се прави с удоволствие. 

Знаем, че работиш върху втора книга. На какъв етап си?

Да, в момента работя по нова книга, която ще бъде изцяло посветена на испанската кухня. В момента правя последни редакции по нея и съвсем скоро ще започне съществената част, а именно - готвенето и снимането на рецептите. Този проект ми отне повече от две години работа, но пък си заслужава. 


Помниш ли първото ястие, което приготви  сам за своите близки?

Определено това е било доста отдавна. Спомням си, че стоях с часове в кухнята на леля ми, за да я гледам как готви. Редовно й отмъквах лука, за да го използвам за микрофон.  Но да се върнем към първото ястие, което приготвих за любимите ми хора... Бях на 10 години и за първи път направих типичните за новозагорския край, от където съм родом – гюзлеми. Следете "РъкоХВАТКИ" и със сигурност ще разберете, какво е това и как се прави. 

Сподели някоя бърза кулинарна ХВАТКА...

Взимате една консерва грах, изцеждате я добре, след това прибавяте една скилидка чесън и една кофичка майонеза. Овкусете с малко черен пипер, пасирайте всичко с пасатор, до получаването на еднородна смес и имате готов дип от грах.

Има ли моменти, в които не се чувстваш вдъхновен да готвиш и моменти, в които ястията просто не се получават? Какво си казваш тогава?

Всеки има такива моменти. Ако този път не се получи, ще стане следващият. Не се отказвам, докато не стане така, както искам аз. Не признавайте пред останалите, че нещо не се е получило. Просто така сте решили да го направите. Важното е да им е вкусно. Ако направите грешка в кухнята, кой ще ви види, все пак вие сте сами... Просто трябват упражнения, като при пианото. 

В редица интервюта с топ готвачи съм чувала или чела, че дори и най-добрият кулинар има нужда от бягство в чужда страна, в чужда кухня при свои колеги, за да поддържа креативността си в кухнята. При теб как е, как я поддържаш?

Възхищавам се страшно много на Джулия Чайлд. Преди нея имаше само замразена храна и консерви... Жената, научила Америка да готви и да се храни. Определено тя успява да ме вдъхновява с начина си на готвене.

Изминали са повече от 45 години и никой не я надминал все още. Иначе за бягството в чужбина, права си, всеки има нужда от такова. Аз също го направих преди две години, когато започнах да работя по новата си книга. Невероятно преживяване, което се надявам читателите ми да усетят. 

Каква е тайната на вкусното ястие?

Ще ти отговоря кратко, точно и ясно... Любовта!

Изкусителните ястия, задължително със скъпи продукти ли се приготвят?

Не! Важното е да се правят с качествени продукти и както ти казах преди малко – Любов!

Какво би посъветвал всеки, който е решил да се пробва да готви?

Не се страхувайте. Лесно е, забавно е, и винаги може да експериментирате. Когато сте изнервени не гответе, тогата ястието със сигурност няма да ви се получи. Не робувайте на рецепти! И запомнете едно... маслото никога не е в повече. 

Твоето пожелание към читателите на Az-jenata.bg...

Бъдете себе си! Гответе, хранете се и се забавлявайте... Животът е вкусен! 

Снимки: личен архив

Коментирай