Свободно време

Знаете ли, че... Сицилия е дом на най-вкусната улична храна?

Любопитни факти за перлата на Средиземно море - Сицилия

18.08.2016г. / 10 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Сицилия е един от най-красивите и екзотични острови на Европа. Част от територията на Италия е и се намира съвсем близо до южната част на ботуша. 

Сицилия носи свой собствен дух. Потопена е в тропическа растителност, а историята и културата, лъхащи от нея, те пренасят в друго измерение. 

В рубриката „Знаете ли, че…?“ ще ви запознаем с някои интересни факти за това райско кътче.



Столицата на Сицилия – Палермо, наскоро бе избрана за Европейска столица на уличната храна. Според класация на Forbes Палермо дори влиза в топ 5 на градовете, имащи най-вкусната улична храна. Сред вкусотиите, които можете да опитате из улиците на Сицилия са аранчините (рецептата за които можете да видите тук) и сфинчонето – местен вид пица с доматен сос, сирене, лук и аншоа. 

В Сицилия се намира най-голямата опера в Италия. Театро Масимо се издига в Палермо през 1897 година. Внушителната сграда се появява и в третата част на „Кръстникът“.



Наред с италианския и сицилианския език, в Сицилия се говорят още румънски, арабски, немски и френски

Повече от четири пети от територията на острова са с полупланински и планински релеф. 

В Сицилия се намира най-високият действащ вулкан в Европа – Етна, издигащ се на повече от 3000 метра височина със своите над 200 кратера. 



Сонетът – популярна поетична форма, възниква първо с Сицилия. Повечето хора свързват сонета с Шекспир, но истината е, че той е създаден през 13 век в Сицилианската поетическа школа. За неин създател се счита Джакомо да Лентини – възпитаник на школата. 

Творци като Петрарка и Данте Алигиери също развиват тази поетична форма.

Сицилия е най-големият остров в Средиземно море. Територията му възлиза на около 16 хиляди километра.

Въпреки че Сицилия се намира на разстояние едва 2,4 км от континенталната част на Италия, желанията за свързването ѝ чрез мост засега се отхвърлят. 

Сицилия е заобиколена от 3 различни морета – Тиренско, Средиземно и Йонийско море. Островът е една от най-стратегическите географски точки още от Древността, свързваща цивилизациите на Африка и Европа. 

Сицилия е била дом на едни от най-великите хора на всички времена, включително Архимед, Доменико Долче, Винченцо Белини, Долче и Габана.  

Снимки: istock

Коментирай