Свободно време

Ето защо в офиса може да не ви харесват особено

Причините колегите ви да не ви обичат

26.08.2016г. / 10 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Работата си е своего рода съжителство. Ето защо освен вършенето на важните задачи през работния ден, социалните връзки, които имаме на работното място ни се отразяват всячески. Когато не сме харесвани от колегите в офиса, вероятно има причина за това. 

Често обаче хората не си дават сметка защо околните не ги харесват. Това е нормално, защото много малко хора са способни на трезва автокритичност. 

Е, ако и вие сте от онези, които усещат, че околните не ги тачат, но не си дават сметка за причината, вижте следните ситуации и преценете дали ще се припознаете в някои от тях. Така ще си отговорите на въпроса защо не ви харесват колегите. 

Не ставате от бюрото

Как искате да бъдете харесвани и одобрявани от колегите си, ако те не ви познават в лежерна светлина, а само в работна?



Ако през цялото време седите на бюрото си, заровени в задачки и ангажименти, никой няма да иска да контактува с вас. Не излизате в почивки, не пушите, не пиете кафе, не сте склонни да заговорите някого, дори ако минава покрай вашето бюро-крепост. Не се чудете защо сте недолюбвани.

Винаги сте прави

Някои хора са толкова убедени в правотата на своите гледни точки и начини, че са склонни да обидят с това поведение своите колеги. Ако с лека ръка и насмешка опровергавате мнението на своите колеги не очаквайте те да ви харесват особено. Никой не обича твърде надменните. 

Работохолик сте

Да си работохолик невинаги е лошо, дори напротив. Благодарение на такива хора са се случвали големи успехи в много области. Те обаче са си платили цената по своя собствена преценка, лишавайки се от други важни за съществуването неща. 

Но ако непрекъснато демонстрирате заетостта си, сякаш само вие имате работа и никой друг в офиса, затрупани сте от ангажименти и все нямате време дори за една приказка, ще си спечелите омразата на колегите си. Пък и никой не обича слагачите, които с поведението си показват колко са ангажирани с фирмените дела.

Подмазвач сте

Като заговорихме за слагачи, другият прякор, с който колегите на такива хора ги наричат, е именно подмазвач. А защо не подлога, нагаждач, постелка, фурнаджийска лопата, интересчия. Ако сте чували подобни определения за себе си, минавайки по коридорите, значи определено има нещо гнило в поведението ви, което дразни околните. 



Непрекъснати разговори по телефона на всеослушание

Служебните разговори са неизбежни. Те са част от работното ежедневие и няма как да не бъдат проведени. Но ако наред с тях непрекъснато захапвате телефона и провеждате личните си разговори, на всичкото отгоре на силен глас, то няма как да не си спечелите негативното отношение на колегите

Свързани статии

Спуквате се от смях на шегите на шефа, но не и на тези на колегите

Не само че се стараете да се смеете възможно най-силно на шегите на шефа, така че със сигурност да ви чуе и забележи, но съвсем демонстративно игнорирате шегите на колегите си. Такова интересчийско поведение се забелязва тутакси, което ви поставя в графа „натегачи“. Никой не ги обича. Няма да обичат и вас, ако се държите по подобен начин. 

И вашите тъпи шеги

Тъпите шеги никой не ги харесва. Усмихваш се веднъж или два пъти, колкото да не обидиш човека, но дотам. След това шегичките преминават границата на досадата и няма връщане назад, освен ако не преосмислите поведението си. 

Голяма уста

За да имате съмишленици в офиса е добре да знаете къде и кога да си затваряте устата. Пазенето на тайни е висша ценност в работната среда. Ако устата ви е голяма и не знаете кога да я затваряте, няма да бъдете сред любимите колеги. 

Снимки: istock

Коментирай