Свободно време

Знаете ли, че... Непал призна съществуването на трети пол?

Забележителни факти за Азия

25.08.2016г. / 10 00ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Азия е най-големият континент на Земята. Нейната култура и разнообразие са много екзотични за нас, европейците. Духът и природата на Азия също се различават изключително от нашите. Ето защо тази дестинация е една от най-предпочитаните в световен мащаб. 

В рубриката „Знаете ли, че...?“ ще ви запознаем по-отблизо с Азия и ще ви разкажем някои забележителни факти за нея

Със своите 4 милиарда население и повече от 30% от земната суша, Азия е най-големият и най-гъсто населеният континент на света. 

Петте най-популярни световни религии – християнство, ислям, хиндуизъм, китайска народна религия и будизъм, водят произхода си именно от Азия. 



90% от ориза в цял свят се консумира в Азия. 

50% от азиатците имат сериозни затруднения в обработването на алкохола, поради липсата на специфичен ензим, който ние от индоевропейската раса имаме. 

Маймунският мозък е истински деликатес в Азия. Най-много се консумира в Китай, Южна Азия и Африка. 

Всички диви тигри живеят в Азия, не в Африка, както много хора мислят. 

Най-богатият човек в Азия – сър Ка-Шинг Ли, не могъл да завърши училище. Той учил до 15-годишна възраст.

Християнството възникнало като втори клон на юдаистическата тогава секта в средата на 1-ви век в Юдея. То бързо се разпространило в Европа, Месопотамия, Азия и от 4-ти век станало официална държавна религия на Римската империя. 


Непал е една от малкото страни в Азия, които декриминализират гей отношенията. Държавното управление отменя също така и смъртното наказание, предвиждано за хомосексуалистите. Освен това в Непал официално имаш право да се определиш като принадлежащ към трети пол, отбелязвайки се в графа "друго" в бланката за паспорт и лични документи.

Свързани статии

Генетично проучване от 2007 година установява, че домашните котки по цял свят произлизат от специфичен вид близкоизточни диви котки, които били опитомени от хората преди повече от 10 хиляди години в Западна Азия. 

Скоростта на интернет връзката във Филипините е най-бавната в цяла Югоизточна Азия. 

Пържени хлебарки се сервират като деликатес в Китай, Тайланд и някои други азиатски страни. В Камбоджа пък пържените тарантули са истинска вкусотия. 

Александър Велики бил едновременно цар на Македония, фараон на Египет, крал на Персия и крал на Азия. 

Снимки: istock

Коментирай