Свободно време

5 въпроса, с които да прогоните негативните мисли

Задайте си ги и обмислете внимателно отговорите им

05.10.2016г. / 08 50ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Доказано е, че на ден през главата ни минават средно около 70 хиляди мисли. При някои може да са по-малко, при други дори повече. Със сигурност при тези с малкото мисли нещата вървят доста по-леко...

Да оставим шегата настрана и да помислим колко от тези мисли са негативни. Отговорът е много! Изключително голяма част от мислите ни са негативни, а това влияе много зле на психиката и натрупва стрес в тялото.

Цялото му негативно отражение ще се струпа върху организма ви и здравето ви ще се влоши, ако не вземете мерки.

Съществуват техники, с които можете да си наложите да отблъсквате негативните мисли. Вие имате власт над тях. Трябва да ги преборите, защото ако постоянно си мислите „аз не мога“, „аз никога няма да намеря любовта“, „аз не заслужавам това“, „аз съм ужасен човек“ и още куп лоши мисли, ще се самопогребете в тях.

На кои въпроси да си отговорите:

1. „Кой казва това?"

Всеки път, когато чуете тъмния глас в ума ви да ви нашепва разни ужасни неща си наложете мислено да си казвате „кой казва това?“ Тази психологическа техника позволява да подлагате на съмнение лошите мисли досущ, както го правите и с позитивните.

2. „Чувал ли съм го от някого и преди?“

Лошите и негативни мисли се разпространяват като зараза. Така в определена среда ние попиваме всичко онова, което чуваме. Ето защо ако непрекъснато слушате негативните мисли, изразени на глас от хората в обкръжението ви, вие започвате да добивате същата нагласа.

Дайте си сметка дали наистина това са ваши мисли и ги изгонете.

3. „Харесвам ли тази мисъл?“

Можете да си задавате този въпрос, когато си помислите, че не изглеждате добре или че се съмнявате в способностите си. Ако пък някой изрази устно неодобрението си към вас, не бързайте да взимате присърце думите му и да потъвате в негативни мисли.

4. „Ще се почувствам ли по-добре от тази мисъл?“

Най-важното е да правите всичко така, че да се чувствате добре. Ако ви спохождат често тъмни мисли, които ви потапят още по-дълбоко в депресивни състояния, задайте си този въпрос. Дори само този акт ще ви отдалечи от лошите мисли.

 

5. „Градивна ли е тази мисъл?“

Хубаво е човек да умее да се самокритикува. Това създава възможност за съставяне на реална преценка, съобразена с личните възможности, знания, умения и ценности. Стига да не ви потапя в дебрите на безкрайното съмнение в себе си, самокритиката е полезна.

Но по-важно е да прецените дали негативната мисъл, която ви спохожда е градивна. Има ли смисъл да ѝ се доверявате? Ще ви помогне ли тя и ще ви тласне ли по-високо? Ако отговорът е „не“, изтрийте я от съзнанието си.

Снимки: iStock

Коментирай