Свободно време

3 стъпки, които ви помагат да останете мотивирани

Правете отчет на напредъка си

04.11.2016г. / 16 51ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Често се оказва, че да постигнеш успехи е по-лесно, отколкото да задържиш постигнатото, защото за това са необходими двойно повече усилия. Много хора, които са успели да се придвижат напред, спират да действат и след време се връщат много по-назад от началото. Споделяме три ефективни стъпки, които ще ви покажат как да продължавате да развивате себе си като успешни личности.

Правете отчет на напредъка си

Звучи някак сложно, но не е. Вземете лист хартия и напишете нещата, които правите сега, това което сте правили и постигнали преди месец, преди шест месеца или година. Кои ваши навици са се променили?

Правейки този бърз и лесен сравнителен анализ през определен период от време, ще ви бъде много по-лесно да видите дали и с колко сте се придвижили напред. Много е лесно да се върнем към старите си навици, които са пречили на развитието ни. Следейки своята ефективност ще се амбицирате да продължавате да развивате себе си като личност.

Много е важно да не чакате да получите някакъв вид награда от вашите приятели ментори, за да почувствате признателността и това да ви мотивира. Гордейте се с това, което постигате, с вашите ежедневни усилия.

Имайте визия за крайния резултат

За да постигнем успех в преследването на целите си, трябва постоянно да ги визуализираме, да гледаме на тях като на вече осъществени планове. Така например по времето на Втората световна война, хиляди работници полагали неимоверни усилия при производството на парашути.

Тежък труд, повече от 10 часа на ден, с повтарящи се движения. Но на тези работници всяка сутрин им било напомняно, че всеки техен бод и усилия е част от нещо, което може да промени света, да спаси нечий живот.

Докато работели, били помолени да мислят за парашутите така, сякаш техните най-любими хора ще ги ползват. Същото е и днес. Усилията, които ще полагате ще ви изморяват, отегчават, но никога не изпускайте от визията си крайния резултат.

Свързани статии

Създайте си динамично и разнообразно ежедневие

В ежедневието е много лесно да се оставим на рутината, а отдадем ли й се, успехите се отдалечават от нас. Ето защо избягайте от отрицателния коловоз и направете всеки свой ден по-приятен. Започнете от работното място, което трябва да е подредено, чисто, а всички малки детайли около вас да ви зареждат позитивно.

Поемайте толкова отговорности, с колкото можете да се справите. Правете нещата в работата си лесни, а не сложни. Избягвайте самообвиненията относно това какво не сте направили. Създайте си ефективен график на задачите. Хранете се здравословно, правете чести почивки и търсете вдъхновението в работата си.

Снимка: istock

Коментирай