Свободно време

Супер ранната вечеря помага в изгарянето на мазнини

Защо трябва да приключваме с храненето още в ранния следобед?

11.11.2016г. / 14 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Борбата със затлъстяването е неравностойна. Хората, страдащи от наднормено тегло, знаят колко трудно е постигането и задържането на резултатите. Краткосрочните диети не са решение, защото имат подчертан йо-йо ефект. Дългосрочните диети пък са трудни за изпълнение, защото изискват силна воля и промяна в начина на живот.

Знаем, че ранната вечеря е един от ключовете към спечелването на битката с килограмите. За ранна вечеря досега се смяташе последното хранене за деня да се случва в 19 часа. Учени смятат обаче, че супер ранната вечеря води до много по-добри резултати в изгарянето на мазнини.

Внимание – за супер ранна вечеря се смята последното хранене да се случва не по-късно от 14 часа!

Изследователите смятат, че при този стил на хранене се намаляват драстично нивата на глад и се ускорява изгарянето на мазнини, полезно следствие от което е редуцирането на теглото.

Този вид хранителен режим показва обещаващи резултати при опитите с животни в лабораторни условия. Изследователите смятат, че подобни резултати ще има и в полза на хората, тъй като метаболизмът има специфичен вътрешен часовник и в много случаи функционира по-добре на сутринта. Ето защо постъпленията на храната трябва да се случват именно тогава.

Учените от Pennington Biomedical Research Center към Университета в Луизиана са проследили две контролни групи хора на възраст между 20 и 45 години. Едните се хранели според режима на супер ранната вечеря, другите вечеряли в 20 часа. Приемът на калории бил абсолютно еднакъв.

Изследователите направили тестове за нивата на глад и горенето на мазнини в рамките на 24 часа след провеждането на хранителния режим. Оказало се, че супер ранната вечеря наистина сериозно повлиява усещането за глад като едновременно с това увеличава полезното изгаряне на мазнини. Така се подобрява гъвкавостта на метаболизма и способността на организма да редуцира излишната мастна тъкан, пише realsimple.com.

Храненето между 8 часа сутринта и 14 часа в ранния следобед потиска апетита и позволява на процесите в организма да се съсредоточат върху изгарянето на мазнини в името на правилното протичане на метаболизма.

Учените не са напълно сигурни в резултатите и дългосрочните ползи за организма, тъй като изследването е било краткосрочно и върху не особено голяма група от хора. Предстоят допълнителни проучвания по темата, особено що се касае до хора с хронични заболявания като високо кръвно налягане, диабет, висок холестерол и други.

Снимки: iStock

Коментирай