Свободно време

Веселин Савов: Виното е за истинско удоволствие, то е обсесия!

За виното, киното и хубавата храна

10.11.2016г. / 17 10ч.
Михаела Лазарова
Веселин Савов. Снимка: личен архив

Веселин Савов. Снимка: личен архив

След края на работния ден, в романтични и специални моменти или когато гледаме хубав филм, винаги сме в компанията на любими хора и нашата любима напитка. Днес си говорим за кино и вино с един изключително интересен събеседник.

Представяме ви Веселин Савов. Той е възпитаник на Театралната академия, където завършва факултета за кино, специалност „Кинознание“. Дълги години работи в областта на киноразпространението. След любимата му жена, киното е неговата втора любов, а от няколко години и виното. Заедно със свои италиански партньори, започва да развива бизнес с качествени вина.

Споделя, че вкусът за виното на дамите е по-точен от този на господата. Що се отнася до киното и виното, отбелязва, че напитката на боговете е метафора на нещо весело в киното. Какво още сподели г-н Савов специално за читателите на Az-jenata.bg, вижте в следващите редове.

Как започнахте да се занимавате с вина и как се роди идеята за „Кино и вино“?

Имам траен интерес към виното, може би вече повече от 25 години. Тоест от момента, в който съзнателно пропих вино, защото вино съзнателно се пропива след 30-35 години. Дотогава като че ли младостта изисква друг тип напитки. В известен смисъл виното е осмисляне и затова малко по-късно човек го осъзнава.

Дори в момента световните винари имат много ясен проблем с това да се снижи възрастта на пиещите вино и затова се появи тази мода отпреди 7-8 години с вино баровете, което е не само в България, а в цял свят. Идеята е младите хора, излизайки от работа, вече да не пият коктейли и бира, а чаша вино.

И между другото това има голям успех. Чисто любителски започнах с едно изложение за вино, след това започнах да обикалям изби в България и по света и така се ориентирах все повече във виното. А идеята за „Кино и вино“ се роди, когато продадохме компанията си за филми, след което имахме едно прекрасно пътуване в Сицилия и сърцето ми остана там в една сицилианска изба, в която ни заведе наш приятел.

Постепенно решихме, че трябва да си намерим ниша и чисто концептуално и маркетингово, решихме да не влизаме в магазините и да не се вливаме в морето вина. Тъй като избите, от които взимаме вина са наистина бутикови, не ценово, а като малки лимитирани производства, започнахме да си търсим и лимитирани клиенти.

Споменахте винени барове. Може ли да кажем, че виното и градът са свързани?

Да, би могло. Виното малко по малко се превръща в градска напитка, то е част от градската култура.

Как да различим доброто вино от не чак толкова качественото?

Не е никак лесно. Мога да ви кажа аз какво правя, тъй като съм си изградил няколко критерии. Първо вина под 15 лева не ги поглеждам много-много. Добре е да се ориентирате в ценовия клас между 15 и 30 лева.

Не казвам, че там няма хубави вина, само че е малко лотария. Хората трябва да са наясно, че когато попаднат на много шарени и интересни, ексцентрични бутилки с инкрустации, етикети, това трябва да им подсказва че им продават етикети, а не вино. Хубавото вино няма нужда от това нещо.

Когато човек решава, че иска да пие вино, че това е неговата напитка, все пак е хубаво малко да попрочете нещо за него, за да е горе-долу наясно. Виното е усещане и естетическо удоволствие.

Виното е за истинско удоволствие, то е обсесия, то е част от храната и неслучайно не е в графата алкохоли, а в графата храни. Затова човек е добре да се ориентира в ценови клас между 15 и 30 лева, в бутилки, които му изглеждат по-авторитетни и във вина и области, които познава.

Има ли мода сред вината?

За мое съжаление има. Например много често напоследък разговаряме за розе. Розето е мода, а то не е с нищо по-добро или по-лошо от другите вина. Всъщност то е едно изключително лятно, приятно вино, което в 95% от случаите е направено да бъде изпито това лято.

Също така в някои случаи, защото е модерно е скъпо, а не трябва да е скъпо, тъй като това не е вино, което се произвежда сложно, то е просто вино.

Как да намерим своето вино?

За да установите какво харесвате трябва да бъдете по-любопитни и да сте опитали повече неща. Не го правете от първия път. Това, което съветвам моите приятели, например е, когато пият ново вино да не казват от първия път какво мислят, от втория също. Когато три пъти имате едно и също отношение към виното, тогава вече е ясно, че то е такова за вас.

Защото виното се влияе от много фактори. Започвайки от това какво ядеш в момента, какво си ял преди известно време, каква ти е нагласата, как ти е минал денят, как се чувстваш, какъв ти е тонусът.

На прага на зимата сме. Какви вина да пием през този сезон и през лятото?

Логиката е да се пият червени вина, тъй като те са по-топли. А за летните месеци, бяло вино и розе, както и по-северен тип червени вина, които търпят охлаждане, например Пино Ноар, което може да се пие целогодишно, както и всичките бургундски вина могат да се пият лятото.

Когато един мъж иска да впечатли една дама или пък дама да впечатли мъж, какво вино да избере?

Мога да дам съвет на всеки един мъж, който иска да впечатли една жена – да ѝ сготви. Има два варианта – или това е една непозната жена, която той тепърва ще се опитва да превземе или жена, чиито вкусове познава. Ако познава вкусовете ѝ е добре да се съобрази с тях. Според мен е много ефектно да подариш една бутилка пенливо вино, но много трябва да се внимава.

То трябва да е хубаво пенливо вино – шампанско, Просеко, Кава, но с останалите трябва да се внимава, тъй като 80% от вината, които се предлагат са газирани вина, а не пенливи. Когато жената иска да впечатли, може да вземе едно хубаво червено вино.

Да внимава с реколтата, да не взима съвсем младо вино, но и да не бъде много старо. Ако ще е италианско, бих препоръчал да поднесе сицилианско вино, защото тези вина са най-хармоничните.

Как да изберем подходящо вино за храната, която консумираме?

Виното и храната са неразривна приятелска двойка. И като такава трябва да спазват всичките правила на взаимното съществуване, както в любовните двойки. Никаква доминанта, никакви опити да променяш другия. Има някои правила, които могат да бъдат нарушавани, но все пак има правила.

По-леките храни, морските храни, тези, които не са толкова пикантни, салатите, за тях са белите вина. Защото те не са много силни, в тях има много повече свежест и финес. Червените вина са основно за меса, дивечи, готвени ястия, сирена. Разбира се белите вина също могат да се пият със сирена, но сирената трябва да са по-меки, пресни. Розето е прекрасно за суши. Има храни и напитки, които не са добри приятели на виното.

Например твърдият алкохол, който пием преди основната храна. Яйцата, гъбите, изключително трудно се поддават на вина. Има храни, които са големи врагове на виното и с тях или след тях, то просто „умира“ – кафе, сладолед, мента.

За ефирни сладкиши препоръчвам едно хубаво пенливо вино или десертни вина, бели вина. Хубаво е, когато се сменят вината на хранене, човек така да се каже да си изчиства небцето. Аз го правя с малко парче хубав хляб, потопено в качествен зехтин.

Предлагам ви да направим една забавна игра. Тук са няколко красиви дами и големи актриси. С какви вина бихте ги асоциирали?

Мерилин Монро... Шампанско

София Лорен... Амароне

Марлене Дитрих... Ротер Велтлинер

Анджелина Джоли... Купаж, Сира, Мерло

Моника Белучи... Киати класико резерва

А любимата жена какво вино е?

Тя е Валполичела Рипасо.

Вашето пожелание към читателите на сайта...

Обичайте се! Силно да се обичат помежду си, да обичат храната, която ядат, да обичат виното, което пият, работата, която вършат. Да обичат книгите, филмите. Изобщо, ако ще правят нещо, да го правят обичайки. Ако им се струва сложно, не е. Просто се изисква малко воля. Ако човек има куража и търпението, може да прави само това, което му харесва.

Снимка: личен архив

Коментирай