Свободно време

Какво отличава очарователните хора от останалите?

Как да се превърнете в желани личности

15.12.2016г. / 16 11ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки от нас е срещал поне една такава личност. След няколко минути прекарани заедно, този човек винаги оставя в нас положително впечатление. Той или тя са очарователни, харизматични и успяват лесно да спечелят симпатиите на хората, но и да бъдат запомнени като персонажи.

Джеф Хейдън е един от най-популярните автори на книги за общуването. Според него всеки от нас може да създаде положителен образ за себе си и лесно да спечели доверието на събеседниците си.

Или иначе казано – какво отличава очарователните хора от останалите и как да се превърнете в такива. Вижте в следващите редове.

Не се преструват

Очарователните хора не се опитват да спечелят вниманието и симпатиите на останалите на всяка цена. Напротив, тяхната цел е да дадат, без да очакват нищо в замяна. Също така умеят да признаят грешките и провалите си.

Могат да говорят за слабостите си открито и могат да ви кажат „Не мога да направя това, били ми показал.“. Очарователните хора са такива, защото оценяват честността и истинските емоции и винаги успяват да го покажат.

Умеят да комуникират

Само един жест е необходим, за да разберем дали някой наистина чува това, което му казваме и сме му интересни. Очарователните хора винаги знаят как да комуникират. Знаят, че поддържането на контакт с очите е наистина важно в един разговор.

Те се усмихват, когато и събеседникът им го прави, следват всяка негова емоция и израз. Тази обратна връзка им помага да намерят общ език и да спечелят доверието му.

Търсят взаимно разбирателство

Повечето хора несъзнателно търсят противоречия и спорове, които могат да доведат до спор, а не до провеждането на разговор. Очарователните и харизматичните личности винаги търсят допирни точки с всички и това им помага да започнат и поддържат интересен разговор с положителни емоции.

Използват силата на докосването

Докосването е мощен инструмент, който помага на хората да разберат чувствата по-добре. В един експеримент учени се опитали да изразят 12 емоции чрез докосване на своите събеседници, без думи. Оказало се, че в от 50 до 83% от случаите, тези емоции се предават правилно.

Ето защо, когато искате да поздравите някого, помислете как да го направите, как да го докоснете, за да изразите по правилен начин вашите усещания. Именно докосването и изразяването на емоции може да ви превърне в очарователна личност.

Те са добри в използване на израженията на лицето си и жестовете

Очарователните личности изразяват емоциите си невероятно добре и точно. Лесно превръщат дори най-скучната история във вълнуващ разговор и успяват да запалят интереса на хората край себе си.

Предразполагат събеседника си да споделя повече, защото знаят кога и какви въпроси да му зададат.

Свързани статии

Помнят имена и други важни детайли

Очарователните личности се отличават от останалите по това, че винаги запомнят имената на хората, с които се запознават, както и малките детайли относно личността им. При следващата среща или в продължаващ разговор при запознанство те ще се обръщат по име към него или нея. Това винаги прави добро впечатление на отсрещната страна.

Снимка: Reuters

Коментирай