Пасаж дьо Гоа е един невероятен, направо изумителен път. Намира се в залива Бурньоф, свързващ остров Ноамутие с континенталната част на департамента Вандея във Франция.

Интересното при този път е, че той изчезва от лицето на земята два пъти дневно.

В продължение на час-два приливът поглъща Пасаж дьо Гоа като го скрива напълно от погледа. Алеята, тротоарите, паркингите изчезват, потопени под вода.

Понякога водата залива пътя на дълбочина около метър – метър и половина. Но в други случаи, в зависимост от това кое време на годината е, пътят може да остане потопен под цели 4 метра дълбочина. Тогава става абсолютно неизползваем.

Съществуват обходни маршрути около Пасаж дьо Гоа, които позволяват свободното придвижване, но пътят е предпочитан от мнозина заради атрактивността си. Къде другаде бихте могли да се разходите по потапящ се под водата път?

Пасаж дьо Гоа е дълъг 4,5 км. През 18-ти век е бил много по-дълъг, тъй като старите диги били поставени далече от брега.

В миналото единственият начин да се стигне до континенталната част на брега било с лодка. С течение на годините обаче брегът събирал тиня, която формирала естествено възвишение, позволяващо на хора и животни да прекосяват водите и да стигат до острова.

Още по темата

На френски думата „гоа“ (“gois“) произлиза от глагола „goiser“, който в буквален превод означава „да ходиш, докато ти се намокрят обувките“. През 1701 година за първи път проходът се споменава в писмени източници и се появява на географската карта.

Този невероятен феномен се случва след пропадането на платото в района, което ражда залива Бурньоф. Повече от хилядолетие двете морски течения от север и юг са атакували бреговете, за да формират залива по този начин и да допринесат за отлагането на тинята, която по-късно се превръща в път.

През 1840 година се изгражда и първият официален път, пише Amusing Planet. През 1971 година е построен мостът, който свързва острова със сушата като алтернативен на потапящия се път маршрут.

Всички снимки от забележителния потапящ се път вижте в галерията.

Снимка: Amusing Planet