Свободно време

Рядък феномен прави този водопад огнен

Лава ли тече по скалите или окото се лъже?

23.02.2017г. / 14 10ч.
Илияна Николова
Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

Гледайки Огнения водопад в Йосемити вероятно си мислите, че по скалите тече огнена лава. Да, това е първото нещо, което човек би си помислил, предвид цвета на течащата маса.

Този феномен обаче няма нищо общо с лавата и не е огнен. Името на водопада идва заради цвета на течащата вода, която се обагря в ярки оранжеви и червени цветове само при определени обстоятелства и за изключително кратък момент.

Феноменът, оцветяващ водопада в Йосемити, трае едва 10 минути и се случва само при определени обстоятелства. Ако всички те са налице, тогава е възможно да наблюдавате това „огнено“ шоу.

Необходимо е температурите вече да са се повишили достатъчно, по върховете на планините и склоновете на Йосемити да има достатъчно сняг, който да се разтопи, тъй като през останалото време водопадът пресъхва.

Другото важно обстоятелство е небето откъм запад да е достатъчно ясно, за да може светлината при залез слънце да огрее добре скалистите склонове. Ако има облаци светлината ще бъде възпрепятствана и няма да може да огрее така впечатляващо скалните склонове.

Времето в Йосемити е силно променливо и всички тези фактори могат да не са налице. Ето защо не всяка пролет можете да видите Огнения водопад.

Ако обаче късметът ви се усмихне, никога няма да забравите тази гледка!

Снимка: pixabay

Коментирай