Свободно време

Как да увеличим ефективността си на работното място?

Полезни съвети за организираност и продуктивност

23.02.2017г. / 10 11ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Производителността на работа е едно от най-важните качества за работодателите. Служителите също ще се чувстват по-добре и по-ценени, ако тяхната продуктивност е на добро ниво. Така самочувствието и организираността им са по-високи, а удовлетвореността от добре свършената работа намалява стреса и напрежението на работното място.

Какво можете да направите, за да увеличите производителността или ефективността си на работното място?

Винаги подреждайте бюрото

Разхвърляното бюро пречи на производителността. Организираността от друга страна е много по-стимулираща. Тя ви дава възможност да се концентрирате върху истински важните неща в работните ви ангажименти. Разхвърляните предмети и пособия по бюрото повишават нивата на стреса косвено и пречат на мозъка да систематизира информацията и задачите, които има като ангажимент.

Дръжте нещата от първа необходимост на една ръка разстояние

Нещата, които ползвате най-често по време на работа, трябва да са възможно най-близо до вас. Така няма да ви се налага да ставате постоянно, да ги търсите и да се разсейвате. А и няма да отклонявате съзнанието си с отвличащи обстоятелства. Просто ще знаете кое къде се намира, защото то ще е на една ръка разстояние.

Изключете телефона си

Ако личният ви телефон непрекъснато вибрира или звъни, това неминуемо отвлича вниманието ви и намалява ефективността ви на работното място. Професиите, свързани с високо ниво на риск или отговорност, свързани директно с вниманието, налагат изключването на телефоните и избягването на подобен тип отвличащи вниманието дейности.

Снимка: iStock

Дори работата ви да не е свързана с чак толкова важни задачи, абстрахирането от външните фактори ще ви помогне да увеличите производителността си.

 

Закачете си позитивна мантра на видимо място

За да си помогнете психически бихте могли да си закачите някъде бележка с любимата си мантра, мото или мотивираща мисъл, която да ви дава сили да се справите и с днешния работен ден по подобаващ начин. Така всеки път, когато погледнете към тази бележка, ще се почувствате позитивно.

Сложете слушалките

Музиката помага да се абстрахирате от шумовете в офиса и да увеличите ефективността си. Но не си пускайте силна и стресираща музика. Вместо това си пуснете някоя приятна мелодия, която да ви релаксира. Така наречените „бели шумове“ също помагат за успокояването и повишаването на концентрацията. Сред тях са песни на птички, шумът на водата, горските шумове и други.

Направете си списък със задачи

Списъкът със задачи винаги помага да структурирате по-качествено времето си на работното място. Така ще ви е по-лесно да обмислите кои ангажименти да поемете с приоритет и докога трябва да сте готови с останалите задачи.

Коментирай