Свободно време

Искате страхотни снимки от почивката си? Ето как!

Как да направите снимките от ваканцията си незабравими

02.03.2017г. / 10 57ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Пролетта почти дойде, а скоро ще дойде и лятото. Заедно с него пък идва сезонът на отпуските, екскурзиите, пътешествията и почивките.

Искате да си направите страхотни снимки, които да ви навяват чудни спомени? Последвайте някои съвети, които ще ви помогнат да направите най-красивите кадри от почивката си. Те ще ви пренесат отново на онова прекрасно място, което сте посетили, ще ви докоснат с уханието на уличните кафенета или бриза, който е галил кожата ви.

1. Винаги включвайте отличителни знаци в снимките. Например, ако снимате местен пазар с характерни продукти, гледайте в кадъра да се вмести и цената на продуктите. Нека той бъде на фокус, а останалото – леко замъглено. Този кадър ще „звучи“ досущ като професионален.

2. Включвайте случайни хора в кадъра. Така най-автентично ще запечатате атмосферата на града или селището, което сте посетили. Може също така да включвате собствените си близки, с които пътувате, но го правете така, че да изглежда сякаш сте ги заснели между другото. Кадрите изглеждат изключително красиви и непринудени по този начин.

3. Забравете за груповите снимки на преден план. Този модел е хем до болка изтъркан, хем не разкрива нищо от атмосферата, която искате да запазите в кадрите си.

Свързани статии

4. Създавайте поредица от кадри. Например, ако посещавате даден обект първо снимайте пътя към него, след това подстъпа към него, точно преди да стигнете. Когато стигнете до обекта не забравяйте да го заснемете в панорамен кадър, но и да отделите няколко кадъра на акцентите и елементите от него. Така най-добре ще запазите спомена.

5. Мислете за снимката като за пощенска картичка. Не снимайте хаотично като японец, който всъщност не знае какво снима, но снима абсолютно всичко за всеки случай! Обмислете кадъра си като пощенска картичка, която въплъщава най-важното от посетената забележителност, град, уличка.

6. Изберете тема за всеки ден от пътуването. Нека снимките ви се разграничават смислово. Не опитвайте да снимате абсолютно всичко от нея, защото така ще изгубите акцента, смисъла. Хванете така нареченото „смислово ударение“.

Снимки: iStock

Коментирай