Свободно време

Шефшауен – синият град (галерия)

Тесни улички и удивителна храна

30.07.2019г. / 14 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Мечтали ли сте някога да посетите Мароко? На два часа път с кола от Танжер се намира забележителният син град. Шефшауен – обгърнат от плодородни хълмове, покрити с маслинови, смокинови и бадемови дървета, пасящи кози и жужащи пчели.

Гледка, която спира дъха. Необикновеният град е разположен на склоновете на два високи върха, откъдето идва и името му. Улици, коли, клаксони, забързано ежедневие. Сгради напомнящи за архитектурата на много средиземноморски градове.

Шефшауен e легендарният стар град със сини стени. Улиците са твърде тесни, за да може автомобил да премине по тях. Ако не познаваш града е много лесно да се изгубиш в синия красив лабиринт на павираните улички. Нагоре, след това надолу, усмихнати домакини се разминават с теб, деца играят, котки се греят под слънчевите лъчи.

Свързани статии

Според една от теориите сградите в старата част са сини заради комарите, което ги заблуждава, че това е вода.

Друга теория е, че синьото е по-добре като цвят за очите от бялото, а според трета теория, синият цвят се използва в много средиземноморски култури за оцветяване на сгради, тъй като не отразява толкова силно слънцето.

Ако сте любители на пресните сокове, агнешкото месо и сушените сливи, тук може да получите от тях в изобилие. Закуската често включва пресен хляб, козе сирене, домашен зехтин и мед.

Вечер уличките се потапят в оранжевите светлини на лампите от електрическите стълбове и такива разположени по сградите. Повече за тази синя магия вижте в галерията ни.

Ако пътуването не може да чака до заплата, вземи А1 Кредитна карта. Научи повече тук.

 

Коментирай