Свободно време

Откъде идва традицията със сватбените букети?

Защо е прието булките винаги да носят букет?

18.04.2017г. / 11 12ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Свикнали сме булките винаги да носят букет в ръцете си в съдбовния сватбен ден. Но откъде идва тази традиция?

Всяко цвете има своето значение и някои булки избират точно определени цветя за сватбения си букет, но букет винаги има, независимо какви цветя са включени в него.

Произходът на цветната сватбена традиция датира още от Древен Рим. Сватбените тържества били обсипани с цветна украса. Римляните смятали, че цветята символизират доброто начало, верността и плодородието, ето защо било задължително те да присъстват като украса на сватбената церемония.

Акцентът обаче бил повече върху билките, а не върху самите цветя. Булките в Древен Рим носели в ръцете си букети от копър и чесън, тъй като смятали, че държат злите духове и лошия късмет далече от младоженците и бъдещия им съвместен живот.

Копърът пък бил считан за афродизиак, имащ способността да помогне на младоженците през първата брачна нощ. Ето защо той бил задължителна част от сватбената церемония и украса.

Свързани статии

През 18 и 19 век както в Западна Европа, така и в Източна цветята станали все по-популярен начин за изразяване на любовта. Влюбените си разменяли цветя в знак на отдаденост и този романтичен жест постепенно станал естествено свързан със сватбите. Така до ден днешен сватбеният букет е задължителен аксесоар на булката.

Някои слухове твърдят, че през 15 век булчинските букети били необходими на булките, за да прикрият лошата миризма на телата си. Причината била, че в този исторически период хората се къпели изключително рядко, някои дори веднъж годишно. Разбира се, не можем да сме сигурни в истинността на това твърдение.

Традицията булката да носи сватбен букет е прекрасна и дори да е лишена от символика, цветята сами по себе си са прелестен аксесоар към цялостния празничен вид на сватбения тоалет.

Снимки: iStock

Коментирай