Свободно време

Как се прави майсторски козунак?

Бабите в село Драганово от години се славят като едни от най-ревностните пазителки на старите български традиции

13.04.2017г. / 13 52ч.
Аз жената
Как се прави майсторски козунак?

Велики четвъртък е! На този ден свещениците изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота. Според традицията великденските яйца се боядисват рано сутринта днес или през Велика събота преди празника. Във Великотърновското село Драганово започнаха подготовката за празника още от ранно утро, с боядисване на яйца по вековна технология и месене на козунаци.

Бабите в село Драганово от години се славят като едни от най-ревностните пазителки на старите български традиции. Затова отрано сутринта запретнаха ръкави и започнаха да боядисват яйцата.

Маргарита Папазова: „Първо се боядисва червено яйце, това е символът на Исус Христос, който е разпънат на кръст. Слага се кръст и се прави кръстче на челото на детето!“

Жените в селото и до днес боядисват своите яйца по стара технология, с люспи от лук. Маргарита Папазова„Събират се люспите от лука, слагат се в един съд, с тях се слагат яйцата, слагат се на огъня да заврат и те се оцветяват в жълто!“

Старите майсторки още от днес започнаха и с месенето на козунаци по традиционни рецепти, които от векове се пазят в селото и сръчно оплитаха козуначени плитки и великденски кошнички.

Диана Караиванова: „Аз например ползвам една рецепта с 6 яйца, 300 грама захар, 250 милилитра прясно мляко, мая кубче, килограм брашно и свинска мас за доомесване. Помещението трябва да бъде много топло над 30 градуса на домакинята да ѝ е горещо. В два съда правя два отделни козунака, обикновено на плитки!“

Денка: „Тези кошнички съм ги научила още от малка. Прави се тесто за козунак и от него се отделя, около него се огъва пръчка и след това отдолу се слага яйчице!“

Според традицията днес се чупи червеното яйце, което е стояло цяла година пред икона и по него се гадае каква ще бъде годината.

Коментирай