Свободно време

Ина – жената, която чете на слепи във Фейсбук

Прави го напълно безплатно

02.05.2017г. / 12 33ч.
Аз жената
Ина – жената, която чете на слепи във Фейсбук

Представяме ви една жена, която е избрала необичаен начин да помага на незрящите. Тя се казва Ина и всеки ден отделя по няколко часа от времето си, за да чете онлайн за всички, които не могат сами да го направят. Прави го напълно безплатно.

„Аз съм Ина Симеонова и чета на глас за хората, които не могат да го правят сами. Чета на глас за хората, които поради някаква причина не могат да прелистват книги“. Вече половин година Ина плътно спазва обета, който си е дала. Отделя всеки ден по няколко часа, за да чете онлайн за незрящи. Идеята ѝ дошла спонтанно. Замислила се как да помогне на майка си, която поради заболяване почти загубила зрението си.

„Това което ми сподели всъщност и ми кънти в главата е когато ми каза, че най-много ѝ липсва четенето. А навремето от всяка заплата купуваше по една книга за нея и за мен “. – споделя Ина Симеонова.

 

Ина призна, че има и личен мотив, който я прави още по-амбициозна. Преди време от страх пропиляла възможността да стане актриса. Сценичната треска се оказала по-силна от нея. Днес вече пораснала осъзнала колко маловажни са страховете и решила да се изправи пред тях. Намерила е този начин – да се покаже онлайн пред непознати.

А гласът ѝ вече е познат на стотици. От другата страна на таблета застават познати и непознати на Ина. Там са най-големите ѝ почитатели, както и най-големите ѝ критици. Хиляди вече я следват, а сред феновете ѝ има и много, които нямат проблем с очите, но я слушат.

„До ден днешен я слушам. Прекрасно е“. – споделя Моника. Моника е най-голямата почитателка на Ина. Не пропуска нито една от приказките, които тя чете всяка вечер от 9. Тя е и първата, която я слуша онази първа вечер, когато Ина за първи път се престрашила да включи таблета и да изпълни обещанието си. За Ина четенето е не по-малко вълнуващо. Радва се на всеки почитател, а всяка следваща книга чете с още по-голямо удоволствие и увереност.

„Случвало се е да прочета нещо и да се разплача“. За хората, които я слушат – Ина е онази самоотвержена жена, която отделя от ценното си време за да помага. За близките си тя е верен приятел, майка на две деца и винаги готова да се отзове при нужда.

Извън всичко това Ина е служител на бензиностанция. Взима нощните смени, а през деня чете. За всички, които не са успели да я слушат, качва клиповете във фейсбук страницата си „Книгата, която чета“.

Коментирай