„Световното за вино“ или Concours Mondial de Bruxelles приключи с общо 58 отличия за български вина. Само едно от тях обаче бе отличено с престижния Голям златен медал. Това е Villa Yambol Каберне Совиньон Резерва 2014 на изба „Вила Ямбол“.

Тази година форумът се проведе във Валядолид, Испания. Международно жури оценява пробите по 100-точкова система. Голям златен медал се присъжда само на най-добрите вина, оценени с над 92 точки. По-добрата новина е, че отвяхме конкуренцията с вино, което може да се намери на цени от 7-8 лв. и то се наложи над много по-скъпи конкуренти от целия свят.

Concours Mondial de Bruxelles е единственият пътуващ конкурс в Европа. Резервата Каберне Совиньон 2014 г. спечели авторитетното жури с наситен рубинен цвят, с букет от горски плодове на нос и лека канела и ванилия, но най-вече с хармоничния си и балансиран вкус с апетитен финал.

Гроздето се отглежда в Тракийската низина – втората най-добра винена дестинация за 2017 г. според Wine Enthusiast. Отличието е поредното доказателство за потенциала на този винен регион. „Вила Ямбол“ спечели още три медала на конкурса. Със злато бяха отличени Kabile Мавруд и Каберне Совиньон 2015, както и Villa Yambol Мерло Резерва 2014, а със сребро наградиха Kabile Розе 2016.

„Вила Ямбол“ работи както с познати и обичани сортове по света, така и с типично български. Компанията залага на Шардоне, Совиньон Блан, Мускат, Сира, Мерло, Каберне Совиньон, Мавруд. Гордост за „Вила Ямбол“ е и фактът, че първата мускатова ракия в България е дестилирана именно там.

Избата се наложи като водещ винен износител с поръчки от САЩ, Германия, Швеция, Дания, Чехия и дори от Кения, Китай, Южна Корея, ОАЕ, Сингапур, Палестина, Малайзия и други.