Свободно време

5 интересни факта за Черно море

Знаете ли, че... миналото на Черно море е обгърнато в мистерия?

06.07.2019г. / 09 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Нашето прекрасно Черно море е едно от най-големите вътрешни морета в света. То е известно на цивилизацията още от древността най-вече заради името си, което се свързва с негостоприемни води за мореплавателите в миналото.

Въпреки че трудностите с навигацията в Черно море отдавна са преодолени, името му остава. За тези и още интересни факти за нашето красиво море ще ви разкажем в рубриката „Знаете ли, че...?

1. Черно море е заобиколено от шест държави.

Както знаем, Черно море мие бреговете на България, Турция, Румъния, Украйна, Русия и Грузия. Площта му възлиза на 436 402 квадратни километра и свързва Югоизточна Европа с Азия.

Черно море е свързано със Средиземно чрез Босфора, Мраморно море и Дарданелите.

2. Мистерия обгражда произхода на името на Черно море.

Има различни теории за произхода на името на Черно море. В древността то дълго време е наричано просто „Морето“ преди мореплавателите и жителите на околните брегове да започнат да го наричат „Негостоприемното море“.

След идването на гърците по южните брегове на Черно море и плаването им в него, всички започват да го наричат „Гостоприемното море“.

Това море е кръщавано по много начини през вековете и от различните народи, но се смята, че настоящото му име е дадено от турците при тяхната инвазия през Средновековието.

3. Черно море има аноксична вода.

Водата в Черно море е особено интересна за учените. От хидрогеографска гледна точка то е маргинално и е най-големият меромиктичен воден басейн в света. Това означава, че горните слоеве на водата, богати на кислород, не се смесват с долните дълбоки слоеве. Така дълбините нямат пряк контакт с кислорода от атмосферата. В резултат 90% от обема на Черно море е заето от бедна на кислород вода.

Ето защо в дълбините на Черно море не само няма особено кипящ живот, но и потъналите кораби от древността са се запазили невероятно добре.

Свързани статии

4. Смята се, че Черно море е свързано с историята за Ноевия ковчег.

Легендите и слуховете, предавани през вековете говорят, че бреговете на Черно море откъм източната част на Турция, където се намира планината Арарат, са точката, на която е разтоварен Ноевия ковчег след потопа.

Разбира се, няма как този слух да бъде проверен, но пък съществуват много доказателства за потоп именно по бреговете на Черно море от времето, когато е било все още сладководно езеро.

5. По цялото крайбрежие на Черно море има красиви острови.

Черно море е дом на около 10 средно големи острова, чиято флора и фауна е характерна за района, което го прави още по-уникално.

 

Коментирай