Свободно време

„Малка книжка с мъдростите на Дон Мигел Руис“

От Дон Мигел Руис-младши

01.07.2017г. / 07 19ч.
Аз жената
Корица: AMG

Корица: AMG

Дон Мигел Руис е автор на „Четирите споразумения“, „Умението да обичаш“ и други изключително популярни книги. Посветил е живота си на разпространението на мъдростта на древните толтеки чрез своите книги, лекции и пътувания до свети места из целия свят. Той е един от най-влиятелните духовни учители на планетата и е докоснал живота на милиони хора.

Никой не е усетил магията на ученията му толкова силно, колкото собствения му син Дон Мигел Руис-младши, който е събрал мъдростта на баща си в тази малка, но изключителна книга.

Основните уроци в нея идват от записани лекции, семинари, интервюта и най-важното – от личните моменти между баща и син.

Тази книга ще ви представи задълбочени учения, които ще ви накарат да вникнете в малките ценни неща и ще донесат вдъхновение и радост във вашето всекидневие.

Дон Мигел Руис-младши е нагуал като баща си Дон Мигел Руис и е толтекски майстор на трансформацията. Като комбинира мъдростта на семейната си традиция със знанието, придобито от собственото му пътуване, сега той помага на хората да намерят път към личната си свобода. Автор е на книгите „Петте нива на привързаността“, „Осъзнат живот“ и „Майсторството на себепознанието – толтекско ръководство към личната свобода“.

Съдържание
Въведение
Обяснение на основните термини
Първа частПробуждането
Втора частМъдри текстове
Трета частМъдри приказки
Моето чиракуване на толтекските споразумения
Огледалото
Защо плащате вместо мен?
Не се страхувай да умреш
Теотиуакан
За дон Мигел Руис и дон Мигел Руис-младши

Въведение

Дъщеря ми Одри беше на седем години, когато я заведох в местната книжарница, за да купим нова книжка за четене вечер преди сън. Докато вървяхме към детската секция, забелязах книгата на баща ми „Четирите споразумения“ (Amber-Allen Publishing, 1997), изложена на видно място на рафта „Любими книги на персонала“.
Усмихнах се, докато я гледах с гордост и радост, и се зачудих как толкова години след първото ? публикуване тя все още намира място в душите на хората. Помня, че когато излезе за първи път, я търсих в много книжарници, но не я намерих никъде. Търсих я няколко месеца и всеки път излизах от книжарниците с празни ръце. Сега това ми изглежда смешно, но в онези дни се чудех дали изобщо ще я открия на рафт в книжарница, и то на място, където може да я види всеки.
За първи път я намерих в Бъркли, Калифорния, около година след издаването ?. Толкова се зарадвах, че не спрях да се усмихвам няколко часа след това, чувството, че виждам първата книга на баща ми на рафта беше миг на невероятно щастие за мен. За разлика от всички книги, които бях купувал дотогава, тази идваше от мъдростта на семейната ни традиция, предадена с думите на баща ми, и сега светът можеше да я чете.
Удивен от пътя, извървян от баща ми през последните няколко години, аз се обърнах към Одри и казах: „Миличка, ако дойде момент, в който имаш нужда от съвет или просто искаш да поговориш с дядо си, а той е някъде далече, винаги можеш да влезеш в някоя книжарница или библиотека и да го намериш. Чрез страниците на своите книги той ще сподели с теб всичко, което знае за любовта и живота, неговият глас е тук, за да ти помогне“. Почувствах се прекрасно, задето мога да кажа това, защото устната традиция, предавана в семейството ми от поколение на поколение, е все още жива и е все още тук за всеки, който търси помощ, включително и за моите деца.
Съзнавах обаче, че мъдростта на баща ми е много по-всеобхватна от това, което бе успял да включи в издадените си книги. Тогава си пожелах един ден да се появи книга, която да съдържа тази негова особена мъдрост. Имам удоволствието да кажа, че книгата, която държите в ръцете си сега, е резултатът от това намерение.
Мъдростта, която баща ми започва да предава на другите в средата на 80-те години на миналия век, води началото си от толтекската традиция на нашето семейство. Толтеките са индианци, които се появяват в южната част на Централно Мексико преди 2500 години. Те са строителите на пирамидите в Теотиуакан, Мексико. Думата „толтек“ е на езика на? уатъл и означава „художник“, защото толтеките вярват, че всяко човешко същество е художник, който рисува собствения си живот. Толтекската мъдрост се предава от поколение на поколение в моето семейство – понякога дори тайно, когато го изисква интересът. Баща ми е приел традицията ни от своята майка Сарита и от дядо си дон Леонардо
Това, което мнозина не знаят, е, че на млади години баща ми не се е интересувал много от мъдростта на семейната ни традиция. Негова страст била медицината и той става лекар. Скоро след дипломирането си обаче преживява инцидент, в който се отървава на косъм от смъртта, и това го променя изцяло. (Включил съм неговия разказ за събитието в началото на книгата.)
След това драматично изживяване той започва да се интересува от нашата семейна традиция и става ученик на мама Сарита. В началото изучава традицията ни само през уикендите – в Сан Диего, Калифорния, като в останалото време работи в кабинета си в Тихуана, Мексико. Когато навлиза по-задълбочено в семейната традиция, полученото западно образование по медицина и психология му дава възможност да погледне на новите си познания от друг ъгъл. Впоследствие синтезира двете традиции и разработва методи, чрез които да предаде учението си на разбираем за съвременния свят език.
Аз съм най-големият му син и добре си спомням пътя на баща ми от д-р Мигел Руис до големия учител и автор дон Мигел Руис. Помня момента, когато разкри пред майка, че завинаги напуска медицината, за да следва своето предопределение, и усетих финансовите последици за семейството ни от неговото решение. Помня скромното начало, когато на лекциите му присъстваха само четири-пет души. Като погледна назад, виждам ясно еволюцията му като учител – започна със споделяне на традицията с учениците си и продължи непреклонно напред, като винаги търсеше най-добрите начини да стигне до съзнанието на всеки един от тях. Чрез тази връзка той виждаше кога ученикът достига момента на просветление. С течение на времето започна да се освобождава от старите толтекски символи в семейната устна традиция и ги замести с нов език, който наричаше простичко „здрав разум“.
Уроците на баща ми помогнаха на много хора да намерят истинското си Аз, да излекуват раните, които опитомяването е оставило в живота им, и да започнат живот, пропит с безусловна любов. Тези, които последваха учението му, успяха да създадат своя собствен сън.
Това ме връща към причината и целта на тази книга. На страниците ? искам да предам възможно най-много от мъдростта на баща ми. Събрал съм най-същественото от учението му, записано по време на лекции, презентации и интервюта, както и от лични мигове, когато той е споделял познанието си с мен и моите братя.
Не е изненадващо, че тези лични моменти са ми повлияли най-силно – това са моментите, когато баща ми ни е напътствал по-скоро с личен пример, а не с думи. По тази причина в последната част на книгата съм включил известен брой шеговити истории, описващи няколко от тях.
Основната част на тази книга представляват Мъдрите текстове. Това са най-значимите текстове от учението и докато ги четете, бих искал да имате предвид няколко мои забележки, които ще ви помогнат да извлечете максимума от мъдростта, която те съдържат.
Слушайте сърцето си
Докато четете тези текстове, на ума ви вероятно ще му се наложи да поработи здраво, за да разбере думите на баща ми, но помнете – баща ми говори на вашето сърце. Оставете думите да минат отвъд разсъждаващия ум (с цялото му придобито знание) и да намерят пътя си към красивото ви сърце. Единствено в сърцето си можете да отредите място за тази мъдрост по начин, който да позволи осъществяването на желаната трансформация.
Не бързайте
Ако четете повече от два-три текста на ден, може да намалите въздействието на учението. Дори само един текст на ден ще е чудесен подход. Дайте време на всеки пасаж да разцъфти в сърцето ви.
Позволете на мъдростта да ви споходи сама
Може да четете текстовете в тяхната последователност, но има и друга възможност – да прибягвате до книгата, когато се озовете в трудна ситуация или трябва да вземете важно решение. Отваряйки на случайна страница, може да намерите текст, който да ви вдъхнови какво да предприемете по-нататък.
И накрая за тези, които не са запознати с предишните книги на баща ми – може би ще е добре да започнете с въвеждащата история на Част 3, където описвам собственото си обучение в Толтекските споразумения. Това ще ви даде база за разбиране на някои от концепциите и езика в Мъдрите текстове.
А сега да започнем четенето на Малката книжка с мъдрости на дон Мигел Руис.

На книжния пазар от юни 2017 г.
Превод от английски: Росица Тодорова
Обем: 256 стр.
Издателство: AMG Publishing
ISBN: 978-954-9696-86-8
Корична цена: 11,95 лв.

Коментирай