Свободно време

Какво да правя, ако мразя шефа си?

Омразният началник може да ви бъде и полезен, вижте как

04.08.2017г. / 13 20ч.
Мария Дуковска
Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Обичам работата си, обичам и колегите си, чувствам се щастлив/а на работното си място. Единственият проблем е, че не мога да понасям шефа си. Това е признание, което за съжаление споделят много хора и е често срещано явление. В подобна патова ситуация се намират милиони хора по света, които се чувстват дискомфортно в присъствието на ръководителя си, но изпитват безсилие да направят каквото и да е срещу него.

Ако и вие изпитвате подобни емоции, ще ви дадем няколко съвета как да реагирате.

  • Първото нещо, което трябва да направите е да приемете истината, че шефът ви е неприятен. Преглътнете го и разберете, че омразни началници има навсякъде по света и в почти всяка компания. Няма как да напускате всяко работно място, само защото шефът ви е гадняр, защото накрая може да се окаже, че няма къде да идете.

Как да накарате шефа си да ви има доверие?

  • Приемете факта, че колкото и да се оплаквате от него на колеги и приятели, той няма да се промени. Настройте съзнанието си, че вие може да промените себе си, но не и другите. Понякога мислим, че като се оплакваме от някого, това ще го промени към по-добро, но уви, това е заблуда.

Как да успеете в работата си?

  • Опитайте се да проявите емпатия, вместо осъждане. Много често, когато някой ни е неприятен, ние бързаме да осъдим действията му и дори личността му. А по-лесно би било да проявим известна доза емпатия и да се опитаме да разберем защо този човек има такова поведение. Това едва ли би променило много нашето мнение за човека, но поне би дало някакво обяснение защо е такъв. Прекаленото осъждане няма да допринесе никаква полза на вашите изострени и без това отношения.

Как да открия призванието си?

  • Изслушвайте го без досада и раздразнение. Тези емоции, породени от личните ви чувства към шефа, влияят на преценката ви и дори на служебните ви задължения. Следващия път, когато говорите с началника си, опитайте се да го изслушате, без да му се дразните и да разберете какво иска от вас. Ако е неясно, питайте го смело. Но ако го разберете правилно, просто го приемете.

5 начина да се справите с агресивните хора

  • Опитайте различни подходи. Явно е, че комуникацията помежду ви не е на ниво. За да подобрите общуването си е редно да смените няколко различни подхода към него, докато уцелите най-ползотворния и за двете страни.

Но омразният шеф може да бъде и вашата благословия. Защо? Защото, ако се научите да се справяте с неприязънта си към него, нищо не може да ви сломи в професионалния ви път. Приемете ли го какъвто е, без да се борите срещу него, а да работите въпреки него, вие ще излезете победител и истинският лидер.

Коментирай