Свободно време

Причини любителите на кафето да се радват

Многобройните ползи за здравето от една чаша кафе на ден

25.08.2017г. / 11 19ч.
Илияна Николова
Причини любителите на кафето да се радват

Кафето е противоречива напитка. Някои изследвания я сочат като вредна заради наличието на стимуланта  кофеин. Други обаче потвърждават ползите от кафето. Любителите на черната ароматна напитка трябва да се радват, защото има доказани причини да пият кафе всеки ден. 

Разбира се, всичко е в количеството, така че за да бъде кафето полезно за вас, не злоупотребявайте с броя чаши за деня. 

Пиенето на кафе предотвратява инсулт

Изследване, публикувано от Американската асоциация по сърдечносъдови заболявания констатира, че пиещите редовно по 1 чаша кафе на ден имат с до 20% по-нисък риск от инсулт. 

Още 5 страхотни употреби на утайката от кафе

Пиенето на кафе предотвратява сърдечносъдови заболявания

Пиенето на чаша кафе на ден е полезно за сърцето и кръвоносните съдове, благодарение на кофеина. Той е полезен в малки дози, защото ускорява метаболизма и помага за обработването на холестерола. Когато той не се задържа по стените на съдовете, те и сърцето работят по-добре. 

Пиенето на кафе предотвратява самоубийствата

Проучване от 2013 година, проведено в Харвард установява, че има връзка между кафето и по-ниските рискове от самоубийство. 

Учените, провели изследването, констатират, че пиещите по 2 чаши кафе на ден имат наполовина по-нисък риск от поява на суицидни мисли от въздържателите. Онези, които пият безкофеиново кафе също са имали по-високи нива на тревожност и вероятна повява на мисли за самоубийство. 

Пиенето на кафе предотвратява неврологични заболявания

Едно кафе на ден намалява риска от болестта на Алцхаймер с до 65%. Любителите на кафето имат и по-нисък риск от развитие на болестта на Паркинсон. Процентът е различен при различните хора. Той варира между 32 и 60% по-нисък риск в сравнение с хората, които не обичат да пият кафе. 

Маски за коса и кожа с кафе

Свързани статии

Пиенето на кафе предотвратява диабет тип 2

Проучване от 2014 година сочи, че любителите на кафето по-рядко развиват диабет тип 2, но ако пият кафето си без захар и мляко. То има свойството да намалява нивата на глюкозата в кръвта. 

Пиенето на кафе помага за изгарянето на мазнините

Кофеинът може да ускори изгарянето на мазнини с между 3 и 11%. Кафето ускорява метаболизма, което допълнително спомага за изгарянето на излишната мастна тъкан. 

Пиенето на кафе предпазва черния дроб

Черният дроб страда от всякакви ежедневни атаки. Пиенето на кафе обаче може да намали риска от развитие на цироза с цели 80% при някои хора. За целта просто пийте по една чаша чисто кафе на ден! 

Коментирай