Свободно време

Мианмар – страната с красивите храмове (галерия)

Какво не знаете за тази екзотика

04.09.2017г. / 06 27ч.
Михаела Лазарова
Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

С обща площ от 261 970 квадратни мили, Мианмар е най-голямата страна в континенталната част на Югоизточна Азия и 40-та по големина в света. Тя е по-малка от Тексас и малко по-голяма от Афганистан. Страната има над 2000 км брегова ивица на Индийския океан, а столицата й е Найпидо. Официалният език е бирмански. Други езици, които се говорят, са английски, каренски, шански. 

Споделяме още няколко любопитни факти за тази красива и и необикновена страна. 

Средната продължителност на живота е 57 години.

Мианмар е една от трите държави в света, която не е приела метричната система за измерване. Другите две страни са Либерия и Съединените щати. Общата местна единица тегло в Мианмар е peiktha, която се равнява на 3,6 паунда.

Една от най-красивите забележителности е златната пагода Шведагон, намираща се в град Янгон. 

Храмовете и пагодите (пирамидална многоетажна постройка с извити нагоре стрехи и красиви, много характерни покриви) открити в Мианмар, са построени през XII и XIII век в езическата империя, тъй като будизмът се разпространява в цялата страна.

Днес 89% от населението на Мианмар следват будизма.

Типичната храна за Мианмар включва ориз, риба, месо, зеленчуци и супа, сервирани по едно и също време. Местните хора използват върха на пръстите си, за да оформят ориза в малка топка и след това да си гребнат с него от различни ястия.

Мианмар зависи от селското стопанство, а основният продукт, който се отглежда там е оризът. 

В страната може не само да пиете чай, но и да хапнете от него. Чаените листа се оставят да ферментират и след това се консумират, като това е едно от най-любимите ястия на нацията. 

Знаете ли, че Мианмар е страна, богата на нефрит и скъпоценни камъни, нефт, природен газ и други минерални ресурси.

Свързани статии

От бебета децата носят свещена нишка около врата или китката си, за защита от лоши духове и магии.

В Мианмар никой не се подстригва в понеделник, петък или на рожден ден. 

На бременните жени им се забраняват определени неща заради народни поверия. Така например, ако яде банани, означава, че бебето ще бъде твърде голямо, ако яде чили - бебето няма да има косми. Забранени са им и сватбите и погребенията. 

Знаете ли, че в Мианмар празнуват Нова година на 16 април? Това е 3-дневен фестивал, в който се почистват къщите, приготвят се традиционни храни и се подаряват подаръци.

Сватбите често се планират от астролог за късмет на семейството. 

Коментирай