Свободно време

Сетенил де лас Бодегас – градът, сгушен в скали (галерия)

Едно невероятно място в Испания

12.09.2017г. / 12 04ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Добре дошли в испанския град Сетенил де лас Бодегас (Setenil de las Bodegas), в който около 3000 жители живеят буквално под  огромни скали. 

Природните пещери на Сетенил са се оказали идеални жилищни квартали, тъй като вместо да се налага да се строят цели къщи, за да се поддържа хладина през лятото и топлина през зимата, всичко, което е трябвало да се направи, е да се построи фасада.

Градът се намира в провинция Cádiz, близо до границата с Малага и обхваща площ от 82 квадратни километра.

Смята се, че хората  живеят тук от праисторически времена.

Знаете ли, че... размяната на сватбени пръстени е египетски ритуал?

Базалтовите скали, които обгръщат града са останали непроменени в продължение на векове. 

„Модерният“ Сетенил започва да се развива през 1484 г., сравнително късно в християнския реконструй. През 15 век по тези места започва  да се развива и селскостопанска база от маслини, бадеми и лозя. 

През вековете Сетинил си спечелва репутацията на градче с невероятни месни продукти, сред които чоризо, наденици, качествено свинско месо. 

Днес барове и ресторантите са много популярни и посещавани, особено в обедните часове. 

Тук къщите са с бели фасади, ето защо Сетенил бива наричан още и "бялото село". Но има и други бели градчета, които са разпръснати из Андалусия.

Свързани статии

Туристите  могат да опитат от невероятните специалитети на този регион, но и да видят руините на Мавританския замък, както и църквата Дева Мария, построена под патронажа на  кралица Изабела и крал Фердинанд, когато градът преминава в испанско владение. 

Знаете ли, че... във Франция има най-много ресторанти Michelin?

Туристическият център не е нещо, което сте виждали досега, а тесните каменни улички, част от които са с  надвиснала над тях скала, си остават най-голямата атракция за посетителите. 

В галерията ни може да видите няколко уникални кадри на градчето. 

Коментирай