Свободно време

10 неща, които никога да не правите в самолет

И такива, които да направите, за да бъде полетът ви приятен

18.04.2018г. / 14 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

По време на полет усещанията се променят благодарение на това, че сте във въздуха и налягането не е като това на земята. Ето защо има някои неща, които не трябва да правите, за да не навредите на здравето и комфорта си. Има и неща, които пък трябва да правите, за да се почувствате по-добре.

Не носете контактни лещи

По време на полет е по-добре да носите очила, вместо лещи. В самолета въздухът е много по-сух заради постоянно включената климатична инсталация. Лещите поначало предизвикват сухота в очите. По време на полет това усещане се засилва.

Как да намалите неразположенията по време на път

Дъвчете дъвка

Налягането в самолета е високо. Ето защо вероятността ушите ви да заглъхнат е голяма. Преглъщането ще ви помогне да се спасите от неприятното чувство. Дъвченето на дъвка пък е най-доброто нещо, което можете да направите за ушите си.

Не се качвайте на самолет със запушен нос

Тази препоръка е отново заради заглъхването на ушите, което при запушен нос може да се превърне в истинско бедствие. При запушен нос способността на вътрешното ухо да регулира и изравнява налягането вътре е силно затруднена. Това може да предизвика не само заглъхване, но и болки в ушите, кървене, загуба на слуха в зависимост от това колко запушен е носът ви. Отпушвайте го с капки преди полет.

Недейте да седите съвсем неподвижно

По време на дълъг полет циркулацията на кръвта е силно затруднена заради седналото положение. Мърдайте от време на време, местете се на седалката, правете упражнения с пръстите на краката. Това ще ви помогне да раздвижите кръвообращението си.

Съвети за безопасно и приятно пътуване в напреднала бременност

Не пийте газирани напитки

Те ще предизвикат допълнително подуване в червата и коремната кухина заради високото налягане в самолета. Пийте само вода.

Избягвайте задните седалки на самолета

Ако страдате от гадене и световъртеж по време на полет не е добре да сядате в задната част на самолета. Избирайте предните седалки от крилата на машината към предната му част. Сядайте на външните места откъм пътеката, за да можете лесно да отидете до тоалетна или да поискате помощ от персонала при нужда.

Свързани статии

Не пийте алкохол

Алкохолът само влошава усещането за дискомфорт и неразположение по време на полет.

Не докосвайте повърхности в самолета без причина

Не забравяйте, че самолетите не се дезинфекцират след всеки полет. Ето защо бактериите са навсякъде. Предишните пътници са докосвали повърхностите около себе си. Не пипайте нищо без да почистите ръцете си с мокра кърпичка след това.

Не използвайте телефона си по време на полет

Сигналът от телефона може да се намеси в радиокомуникацията на самолета, което е опасно за живота ви и този на останалите пътници. Отложете пускането на красивите снимки в социалните мрежи от въздуха за след кацането.

Не използвайте слушалки

Помощният екипаж вероятно ще ви раздаде слушалки, с които да слушате музика или да гледате филм по време на полета. Не ги използвайте, освен ако не са запечатани. В противен случай те са носител на бактерии от предишните пътници.

Коментирай
Притчи, мъдрости, цитати