Свободно време

Знаете ли, че... в Дубай няма престъпност?

Там законите са изключително строги

19.09.2017г. / 12 53ч.
Михаела Лазарова
Снимка: pixabay

Снимка: pixabay

Това е древен град с пустинен климат, разкошни гледки и амбициозна градска архитектура. Дубай – екзотика, която пленява – една от най-посещаваните туристически дестинации.

Край града са построени изкуствените острови – Джумейра, Джебел Али и Дейра. Ако ви предстои пътуване до Дубай не пропускайте традиционните пазари (сукове), както и Двореца на шейха, Дубайския музей и Джумейра.

Какво още не знаете за него?

Дубай се намира на югоизточното крайбрежие на Персийския залив с население от над 2 млн. и 700 хил. души, което го прави най-гъстонаселеният град в Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Освен че е водещ световен град, Дубай е едно от седемте емирства, които съставляват страната, известна като Обединени арабски емирства.

Въпреки че английският е широко използван, арабският е официалният език.

Този екзотичен рай се намира в арабската пустиня.

Градът се намира в стабилна зона с минимален риск от земетресения или цунами. Водите на Персийския залив не са достатъчно дълбоки, за да предизвикат цунами.

Дубай има една от най-бързоразвиващите се икономики в света. Недвижимите имоти и строителството, търговията и финансовите услуги са съществената част от икономиката. Парите от нефт и природен газ представляват по-малко от пет процента от приходите на емирството.

Туризмът е важна част от стратегията на правителството на Дубай.

Целуването в Дубай е строго забранено на обществени места, а за туристите има забрана и да носят неприлично облекло, разкриващо твърде много кожа.

Само немюсюлманите имат право да консумират алкохол и само в рамките на лицензирани места като хотели или у дома с притежание на лиценз за алкохол.

Знаете ли, че в Дубай повече от 3000 таксита работят, като правят средно дневно 192 000 пътувания?

Седем от 10-те най-високи хотела в света се намират в Дубай. Третият, но най-емблематичен е Бурдж ал араб, луксозен хотел, проектиран да наподобява платно на кораб. Той се намира на изкуствен остров на 280 метра от брега.

С повече от 70 търговски центрове, Дубай е наречен „столицата на пазаруването в Близкия Изток“. Домът на 1200 магазина – Dubai Mall, е най-големият търговски център в света, на база обща площ.

Свързани статии

Знаете ли, че Дубай е наричан също и „градът на златото“. Там може да пазарувате в повече от 300 магазина за златни накити.

Най-голямата цветна градина в света е открита в Дубай в Деня на свети Валентин през 2013 г. Дубайската чудотворна градина има 45 милиона цветя, отглеждани с капково напояване.

Американският футбол и крикетът са най-популярните спортове в града.

Нивото на престъпност в Дубай е изключително ниско. На практика е почти нула. Ето защо този град се смята за един от най-безопасните градове на земята. Законите са много строги.

Вижте повече от красотата на Дубай в галерията ни.

Коментирай