Свободно време

7 грешки, които допускаме с домашните любимци

Мързелуване на домашния любимец през целия ден

05.10.2017г. / 09 40ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Те правят живота ни по-хубав, но когато ги имаме често забравяме, че за тях ние сме целият им свят. Домашните любимци! Весели, обичащи ни, предани, понякога пакостливи. Знаем ли всичко за тях и кои са най-често срещаните грешки по отношение на отглеждането им? Ето какво не е добре да правим.

Гушкане и целуване

Всеки път, когато домашният любимец е край нас, имаме желание да ги грабнем и да ги прегърнем, да ги намачкаме. За съжаление, за животните това е стресова ситуация, защото никога не се случва в животинския свят, така че вашият домашен любимец вероятно се чувства объркан.

Знаем че няма да спрете с прегръдките, но бъдете по-нежни и следвайте сигналите на домашния любимец. Той винаги показва когато иска да бъде милван.

Събуждане на домашния любимец, когато ние искаме

Точно както вие искате да си почивате, така трябва да уважавате и времето за почивка на домашния любимец. Помнете, че внезапните събуждания са стрес за него. Не е нужно да пазите тишина сякаш в къщата имате бебе, но не ги безпокойте без причина докато спят.

Избори, за които ще съжалявате след години

Постоянно се взирате в него

Когато някой се взира в нас, ние се чувстваме неудобно. В животинския свят това означава, че животното се намира в в опасност и трябва да се подготви за борба. Докато се радвате на вашия домашен любимец, го правете ненатрапчиво.

Избягвайте да гледате директно в очите им, за да не изнервите котката или кучето, особено първите, които обичат да нападат в такива ситуации.

Наказване на домашния любимец за кражба на храна, която сме оставили

Когато хванем крадеца, сме много ядосани и много бързо измисляме наказание за него. Животните имат естествени инстинкти, на които не могат да устоят, защото нямат механизъм за самоконтрол. Най-добре не изкушавайте или не предизвиквайте домашния си любимец, надявайки се, че ще успее да устои.

Знаете ли, че... комарите ни избират по миризмата на потта?

Използване на различни думи за една и съща команда

„Вземи топката!“ и „Къде е твоята играчка“ се регистрират като 2 напълно различни неща в мозъка на вашия домашен любимец. Най-вероятно той ще се обърка и играта ще се провали. Затова използвайте само една фраза, която е добре позната, когато издавате команда или искате да си поиграете.

Свързани статии

Мързелуване на домашния любимец през целия ден

Животните се нуждаят от физическа активност точно толкова, колкото и хората. Липсата на достатъчно движение може да доведе до затлъстяване или проблеми със ставите. Опитайте се да намерите време да излезете с домашния си любимец поне веднъж дневно, дори и да имате малка порода кученце, което пишка в домашна тоалетна. Котките също се нуждаят от забавни игри.

Споделяте храната си с домашния любимец

Изключително трудно е да се противопоставиш на споделянето на храната с домашен любимец. Но е задължително. За съжаление, нашата храна не е подходяща за животни. Ако искате любимците ви да са в добро здраве, най-добрият вариант е да му купувате специална за него храна.

Снимка: iStock

Коментирай