Свободно време

„Слугинята“ – еротика в крайностите на корейското кино

Гледайте нестандартната екранизация в програмата на „Синелибри“

02.10.2017г. / 14 15ч.
Мария Дуковска
Снимка: "Слугинята".

Снимка: "Слугинята".

Кино-литературният фестивал Cinelibri досега винаги е успявал да изненадва с подбора си на класно кино и качествена литература. Една от най-големите изненади в третото издание е изключително нестандартната и екстравагантна екранизация на „Крадлата“ от Сара Уотърс.

Европа се превръща в Азия. Русите британски дами стават дългокоси азиатски красавици. Еротиката стига до крайност. Напрежението възбужда, а критиците полудяват. 59 награди и 85 номинации!

Романът на Сара Уотърс „Крадлата“ ни отвежда в деветнадесети век в Англия, а нетрадиционният режисьорски поглед на Парк Чан Уук решава да измени литературната реалност като я превърне в една невероятна киноперверзия. Корейският вариант на британската изтънченост е кино, което определено трябва да се гледа на голям екран! Звуците, кадрите и напрежението във филма имат силата да вълнуват без граници.

В лентата има подчинени и доминиращи, изтънчена любов между жени и висша форма на еротика. Персонажите крадат, търгуват с бебета, фалшифицират, маскират лъжите си зад излишни любезности и създават еротичен трилър от ново поколение.

Cinelibri предоставя на зрителите възможността да видят нещо, на което рядко биха могли да станат свидетели по кината у нас. Един филм без захар и розови завеси. Суров и нежен едновременно. Гениалността на подобен тип екранизации за пореден път доказва каква е силата на литературата.

„Слугинята“ онагледява как един роман може да бъде движеща сила и огромно вдъхновение за един нестандартен проект, който макар и да претворява оригиналната история, без проблем успява да запази посланията ѝ.

Филмът има 59 филмови награди и 85 номинации. Ето някои от тях:

• 2017 Награда „Сатурн“ за най-добър филм на американската академия за научнофантастични, фентъзи и хорър филми

• 2017 Азиатски филмови награди за най-добра поддържаща актриса, дебют, костюми и дизайн на продукцията

• 2017 Награда EDA за най-добър неанглоезичен филм от Алианса на жени филмови журналисти

• 2017 Номинация за „Златна палма“ от кинофестивала в Кан (Парк Чан Уук)

• 2016 Награди на Бостънското общество на филмовите критици за най-добър чуждоезичен филм и за операторско майсторство

• 2016 Награда за най-добър чуждоезичен филм от Асоциацията на филмовите критици в Остин

• 2016 Три номинации и три награди на Чикагската асоциация на филмовите критици: най-добър адаптиран сценарий, най-добър чуждоезичен филм, дизайн на продукцията, най-добър режисьор, операторско майсторство и др.

• 2016 Три награди и пет номинации Buil

Гледайте „Слугинята“ в рамките на фестивала CineLibri (11-22 октомври).

Автор: Александра Александрова

Коментирай