Свободно време

3 основни ползи от позитивното мислене

Положителната нагласа помага в живота

05.10.2017г. / 11 44ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Позитивизмът подобрява цялостното здравословно състояние, така както негативните мисли и нагласи разболяват. Неслучайно плацебо ефектът е базиран на вярата и положителната нагласа към излекуване.

Ето защо е от огромно значение да сме позитивно настроени към ежедневието си, близките, колегите, работата, дори трудните и проблемни ситуации в нашия малък свят.

Учени от Университета „Свети Томас“ в Сейнт Пол, Минесота констатират, че позитивното мислене носи някои съществени благоприятни промени в здравословното състояние.

Позитивното мислене води до депресия

Да се усмихвате по-често и да мислите позитивно е важно за здравето ви. Защо?

Ще се разболявате по-рядко

Изследването на учените установява, че хората, които се усмихват по-често и имат добри очаквания от живота са по-малко податливи на вирусни инфекции, грип, бактериални инфекции и други по-сериозни заболявания, най-вече хронични. Това се дължи на по-високите нива на окситоцин – хормон, който отговаря за мотивацията и доброто настроение.

По-малко вероятно е да получите инфаркт или инсулт

Искреният оптимизъм е свързан с по-бавното натрупване на плаки по съдовете, отговорни за запушването им и вероятността от удар, смятат учените от Минесота. Положителната нагласа към живота и света значително намаляват риска от сърдечносъдови заболявания и рак.

Позитивното мислене води до по-добри решения

Когато взимаме решения под афект или докато сме гневни, тези решения рядко са трезви и адекватни. Когато обаче сме весели, положително настроени и спокойни, решенията са далече по-точни и гъвкави. Такова е мнението на друг екип от учени, провели изследване по темата в Temple University.

Мантри за позитивни моменти

Позитивно настроените хора не се притесняват от провал. Мислят за него, допускат го, защото знаят, че е възможен, но не се вглъбяват. Това прави решенията им по-точни и задоволителни.

Изводът е – мислете позитивно и бъдете с положителна нагласа към живота без да се самозалъгвате, разбира се. Това винаги е по-добрата стратегия както за здравето ви, така и за живота ви.

Снимка: iStock

Коментирай