Свободно време

„Вездесъщият“ или как животът се превърна в риалити шоу

Новият филм на Илиян Джевелеков се цели в болестта на съвремието ни: дигиталният свят и илюзията му за съвършенство

13.10.2017г. / 12 18ч.
Мария Дуковска
Снимка: "Вездесъщият".

Снимка: "Вездесъщият".

От днес, 13-ти октомври, „Вездесъщият“ тръгва по екраните в цялата страна. Филмът ще е с мащабно разпространение с рекордните за български филм 54 салона в цялата страна. На премиерата филмът предизвика смях и сълзи сред хора от всякаква възраст, което затвърждава очакването, че „Вездесъщият“ ще достигне до широка публика и ще бъде сред най-успешните филми за годината. Билетите вече са в продажба.

Кинопремиерата на „Вездесъщият“ идва броени дни след триумфа му на 35-ия фестивал „Златна роза“, където събра общо 5 награди – за пълнометражен филм, за мъжка (Велислав Павлов) и женска роля (Теодора Духовникова), както и награда на критиката и на публиката. За първи път последните две съвпадат, което показва, че филмът се оценява високо и по фестивалните, и по зрителските критерии. Това е втора „Златна роза“ за Мирамар Филм, като първата е за филма „Дзифт“ през 2008 г.

„Вездесъщият“ е създаден по оригинална идея на режисьора Илиян Джевелеков.

Историята е базирана на актуалната в наши дни тема за новите технологии и наблюдението. Сюжетът проследява живота на мъж, който постепенно се увлича да следи хората около себе си със скрити камери. Всичко започва като невинно хоби, но неусетно героят влиза в ролята на вездесъщ регулатор на чужди съдби. Актьорският състав е съчетание между утвърдени звезди и актьори, които до момента се изявяват предимно в театъра. Ролята на Емил е поверена на Велислав Павлов, за когото това е първа главна роля в киното. Жените около него са Теодора Духовникова, младата актриса Весела Бабинова и Анастасия Лютова. Основни роли във филма имат още Михаил Мутафов, Тони Минасян, Ирмена Чичикова, Борис Луканов, Мария Славчева, Георги Стайков, а зад камерата застава същият екип, създал хитовия „LOVE.NET“.

Ето какво каза обичаната българска актриса Татяна Лолова: „Вездесъщият“ е български филм на световно ниво, с прекрасен екип и великолепни актьори. Punctum – върхът между върховете. Бях омаломощена от вълнение, радост, възторг! Този филм ме влуди, Господи, откъде се пръкна това момче Велислав Павлов? Какъв Велислав е той? Неговото име е Демон! На добър час на филма!“


„Смятам, че „Вездесъщият“ е един наистина много хубав филм, а най-хубавото е, че е тук и сега, че ни докосва във времето, в което живеем – в този дигитален свят, в който сме почти всеки ден. Радвам се и че виждам толкова много добри актьори, прекрасни художници, операторът Емил Христов с вездесъщата си камера и много добри мои приятели – Илиян Джевелеков и цялата банда от Мирамар, са направили един много хубав подарък за българската публика“, коментира актьорът Камен Воденичаров.

Коментирай