Свободно време

10 начина да сте по-щастливи всеки ден

Простички, но много важни

19.10.2017г. / 11 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Щастието е едно от най-важните усещания в живота. То е труднопостижимо, но не е невъзможно. Обстоятелствата непрекъснато провалят опитите ни да сме по-щастливи, но това не значи, че трябва да се отказваме.

Ето 10 начина да се чувствате по-щастливи всеки ден.

1. Не започвайте нещо с огромни очаквания.

За да не се помрачи щастието ви от евентуален неуспех, винаги гледайте реалистично на нещата. С каквото и да се захващате, трябва да стопирате твърде екзалтираните си очаквания, защото те ви вредят.

Рецепта за щастие или какво му трябва на човек

2. Изразявайте гнева си.

Не потискайте гнева си. Преглъщането на чувствата и думите, които имате нужда да кажете на онзи, който ви е ядосал не само ви разболява, но и ви прави крайно нещастни. Премисляте всичко след това, ядосвате се за пропуснатата възможност да въздадете справедливост, да се изразите.

3. Преструвайте се, докато го почувствате.

В позитивната нагласа, предизвикана нарочно, има нещо наистина магично. Мозъкът има свойството да превръща мислите в реалност или поне на биохимично ниво. Можете да го накарате да смята, че сте щастливи. Вследствие на това той в отговор ще започне да секретира хормони на щастието в унисон с нагласите ви.

4. Осъзнайте, че си струва да вършите нещо, което ви прави щастливи.

Не потискайте желанието си да правите нещо, което ви носи щастие. Неочаквани ситуации, нови предизвикателства, нова работа, ново хоби – всичко това би могло да повиши нивата на хормони на щастието.

5. Не лекувайте тъгата с лакомства.

За да сте истински щастливи се опитайте да откриете онова, което ви прави нещастни и да се преборите с него.

6. Купете си малко щастие.

Никога не се потискайте в купуването на нещо, което желаете. Не се стопирайте с извинението, че нямате пари сега. Човек винаги може да намери начин да се сдобие с желаното, дори да не стане веднага. Вечните лишения не ви правят по-щастливи, само защото сте спестили пари, напротив. Утре може да е късно.

Ричард Гиър: Желая ти щастие!

Свързани статии

7. Не настоявайте за най-доброто.

Всеки човек е егоист посвоему. Личността е белязана от непрестанното търсене на най-доброто за себе си. Свикнали сме да смятаме, че няма да сме щастливи, ако нямаме всичко накуп – идеален партньор, идеални деца, перфектна работа, висока позиция в обществото.

Всички тези стереотипи тъпчат щастието ни, докато се стремим към нещо имагинерно.

8. Упражнявайте се за повишаване на енергията.

Енергийните нива на организма играят огромна роля за настроението.

9. Спрете да мрънкате.

Мрънкате на съпруга си, че все забравя да направи нещо. Мрънкате на децата си, че не са си оправили стаята. Помислете за миг колко други неща има, заради които да ги похвалите. Ще се почувствате по-щастливи.

10. Действайте.

Бездействието нагнетява стрес и може да доведе до депресия. Опитвайте, действайте, правете онова, което искате. Така поне ще знаете, че сте опитали, дори да не се получи.

Коментирай