Свободно време

Хитър трик, който помага за повишаване на заплатата

Кой е той

02.11.2017г. / 13 11ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Работната среда в повечето случаи е стресираща. Служителите рядко са напълно доволни от заплатата си. Тя все не стига, а когато няма повишение въпреки постигнатите резултати, положението е още по-демотивиращо. 

Да поискате повишение на заплатата от шефа си е много трудно. Повечето хора се ужасяват от тази стъпка и предпочитат да чакат някой да забележи успехите им, от което да произтече и повишението на трудовото възнаграждение. 

Да, в един по-добър и честен свят нещата сигурно щяха да стоят така. Е, не всички работодатели са демони, които изпиват енергията и възможностите на служителите си безвъзмездно. 

Често когато най-накрая се решим да поискаме повишение на заплатата се случват поредица от комични ситуации, в които се чувстваме още по-неудобно, отколкото преди да предприемем каквото и да било. 

Всъщност, шегите и комичните ситуации са най-добрият и печеливш начин да постигнете повишение на заплатата

20 закона на Мърфи за живота

Това показват данните от проучване, проведено през 2008 година, публикувани в Journal of Applied Psychology

Според професор Тод Дж. Торстейнсон от Университета в Айдахо, водещ на изследването, тази тактика е най-добрата за постигане на повишение на трудовото възнаграждение. 

В изследването са били проведени серия от разговори с група  участници, едните от които поискали „на шега“ повишение на заплатата. 

Учените установили, че точно тази група шегаджии са получили повишение, за разлика от останалите, които са подходили строго и сериозно, както и онези, които мълчаливо са чакали шефът им да забележи успехите им и да им повиши заплатата. 

Следващият път, когато се поколебаете дали да поискате повишение, подметнете нещо смешно пред шефа си, свързано с повишение на възнаграждението. Нищо не губите, но може само да спечелите. 

Коментирай
Свободно време