Свободно време

Много интересни факти за Коледа

Ще се изненадате

25.12.2017г. / 06 30ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Коледа е празник, който всяко семейство очаква с нетърпение. Традициите на Коледа сплотяват семейството и близките, правят атмосферата вкъщи магическа, стоплят сърцето.

За да направим празника още по-интересен, ще ви разкажем някои любопитни факти за Коледа от цял свят.

1. Коледа невинаги е била на 25 декември. Според Юлианския календар или казано разговорно „по стар стил“, Коледа се е празнувала на 7 януари.

Коледна украса – направи си сам (видео)

2. Можем да благодарим на принц Алберт за традицията с коледното дърво. През Средновековието по време на зимното слънцестоене в домовете в Западна Европа били поставяни вечнозелени клонки, които да напомнят за пролетта по време на студената зима.

Германският кралски двор има заслуга за днешната традиция, която спазват християните по цял свят, а именно украсяването на коледно дърво у дома. Немският принц Алберт, женен за британската кралица Виктория, пръв решава да внесе цяло коледно дърво и да го украси край камината.

Доказателство за това е картина, изобразяваща кралското семейство с наследниците си около украсена коледна елха. Картината е от 1848 година.

3. Червеният костюм на Дядо Коледа е плод на реклама. Компания, създаваща популярна газирана напитка, в своя реклама от 1930 година за първи път представя Дядо Коледа в яркочервен костюм – такъв, какъвто го познаваме и днес. Допреди това мистичният старец е изобразяван в синьо, зелено, бяло и, разбира се, в червено.

4. Свети Никола от Мира, Ликия, е първообразът на Дядо Коледа. На латински името на светеца се произнася Свети Николаус (Sanctus Nicolaus), заради което днес народите от англосаксонската езикова група наричат добрия старец Санта Клаус (съкратено от Николаус).

Красива украса от консервни кутии (галерия)

Свързани статии

Легендите разказват, че Свети Никола бил закрилник на децата, моряците, търговците, затворниците, бъчварите, фармацевтите, дори крадците. Според едно предание, Никола спасил с горещите си молитви 3 деца, които били посечени от зъл месар и хвърлени в кацата за осоляване на месото. След молитвите на Никола чудото станало и децата оживели.

Днес всички деца очакват Дядо Коледа с огромно нетърпение да раздаде подаръците на Рождество.

5. Традицията с коледните чорапи за подаръци има забавни корени. Обичаят с размяната на подаръците идва от Холандия. Там празникът на свети Никола се отбелязва като у нас на 6 декември. Тогава децата оставяли обувките си навън, а на сутринта добрият светец им оставял малки подаръци вътре.

Според легендата, един беден човек имал три дъщери, но нямал средства да им осигури зестра, така че да могат да се омъжат. Една нощ добрият свети Никола пуснал през комина торба със злато, за да помогне на бедняка най-голямата му дъщеря да се омъжи. Торбата обаче паднала в един стар чорап, който съхнел близо до камината. Така се ражда традицията за поставяне на подаръците в коледната свята нощ.

6. Дядо Коледа си има свой собствен пощенски код. Всяка година той получава милиони писма от цял свят. Много пощенски станции по света приемат и изпращат писма до добрия старец.

7. Най-любимата коледна песен на всички времена е...

Коментирай