Свободно време

10 знака, че сте готови за лидерска позиция

Разберете дали ви е в кръвта да ръководите екип или компания

08.12.2017г. / 12 35ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Лидерството за някои е вродено. Това качество е ценно за някои професии, при които се изискват специфични ръководни умения. Не всеки става за подобна позиция.

За да вдъхновиш екипа си, да поведеш компанията, в която работиш напред и нагоре, са необходими хъс, усет, знания, опит и най-вече сила на личността и характера.

Такива и още качества трябва да притежава човек, ако иска да приеме лидерска позиция като свое професионално предизвикателство.

Кои са 10-те знака, че вие притежавате лидерски качества?

1. Готови сте за ръководна позиция, ако вече харесвате и уважавате своите колеги. Те са ваши съотборници и когато осъзнавате това, ще ви е по-лесно да преминете с разбиране към управленската позиция. Колегите ви знаят, че сте отговорни, етични и професионално отнасящи се към работата. Това е ценно качество за един бъдещ лидер.

Най-често срещаните типове шефове

2. Интересувате се как работи всяко едно звено, така че цялата компания да върви напред. Само човек, роден или подготвен за лидер осъзнава това и мисли по този начин.

3. Мислите за това как фирмата се вписва в общия пазар. Само един успешен лидер мисли за това.

4. Научили сте се да си взимате поука както от добрите мениджъри, така и от лошите. Ако имате аналитичен ум, който като бръснач обработва ситуациите и прави изводи за бъдещи ходове, то вие сте със завършен усет за лидерство.

5. Готови сте за лидер, ако не се страхувате да погледнете в огледалото и да си признаете всички слаби страни. Лидерството невинаги е забавно, дори е трудно, но за да си добър лидер, трябва да умееш да се изправяш срещу критиките както от своя страна, така и от страна на колегите.

Как родителските грешки могат да пречупят лидерските качества на децата

6. От вас ще излезе прекрасен лидер на екип или компания, ако искрено се радвате и въодушевявате от изграждане на добри партньорски отношения с колегите си. Вие непрекъснато търсите сътрудничество, за да работи отделът ви перфектно? Значи имате още накъде да се развивате.

7. Готови сте за ръководен пост, ако колегите ви непрекъснато ви искат съвет за действие в дадена ситуация. Това показва, че сте добили професионална мъдрост, която се забелязва и цени от хората.

8. Имате нови свежи идеи за развитие и улеснение на работния процес. Визията е много важна за един лидер.

9. Готови сте за лидер, ако искате и можете да изслушвате колегите си, да разбирате техните мотиви и искания, да се поставяте на тяхно място. Те от своя страна усещат това и не се страхуват да споделят с вас.

10. Определено сте родени лидери, ако умеете да виждате потенциала на хората и не само това, но и да умеете да ги насърчавате да го развиват, вместо да ги потискате от завист, както правят неспособните.

 

Коментирай