Свободно време

Култура и изкуство във вдъхновяващия Пловдив

Остават 12 месеца до началото на проекта Пловдив – Европейска столица на културата 2019 гoдина

21.12.2017г. / 07 20ч.
Михаела Лазарова
Култура и изкуство във вдъхновяващия Пловдив

Европейска столица на културата е сред най-големите и престижни проекти в рамките на Европейския съюз, който цели с инструментите на културата да допринесе за сближаването на европейските народи.

Събитието допринася с множество ползи в културно, социално и икономическо отношение. Мисията е да се подчертае разнообразието на европейската култура и да привлече вниманието към различните общности с фокус към културните различия и прилики.

Остават 12 месеца до началото на проекта Пловдив – Европейска столица на културата 2019 г. Български град за първи път е домакин на културно събитие от такъв мащаб. Изискват се много усилия, кураж, желание и любов, за да се отговори на всички изисквания и да се реализира програмата успешно. Пловдив предизвиква не само своите граждани, цялата страна, но и Европа – да бъдат отворени към различията, бъдещето, новото и промените на времето.

Заедно да споделят знания, творчество и вдъхновение, да търсят пресечните точки между различните социални групи и преосмислят стереотипите, за да видят ползите от различията. Именно това е причината мотото на проекта да бъде „Заедно“ още от самото начало на инициативата.

Проектът Пловдив Европейска столица на културата навлиза в нова фаза, чиято динамика е осезаема, а вълнението се усеща във въздуха на Пловдив. За следващите две години вече са планирани над 70 проекта и 300 събития. В основата на кампаниите са изкуството и културата, като ще бъдат популяризирани исторически забележителности и музеи.

Включени са и кампании, които имат за цел да интегрират социални, етнически и малцинствени групи като премахнат границите между изолираните зони и територии на града. Различни инициативи ще преобразяват градските пространства и ще обновяват изоставени сгради. Скорошно събитие, което раздвижи мирогледа на пловдивчани и туристи, беше проектът „Училище за спектакли“, който се проведе под формата на интензивно обучение за изкуство в открити пространства.

Друга интересна инициатива „Градски игри“ се състоя в Тютюневия град и се проведе съвместно с Матера 2019. Проектът си постави за цел да трансформира погледа към тази градска зона.

Ползите от осъществяването на инициативата „Европейска столица на културата“ са свързани с културното развитие, националното и международно признание на града като европейски културен център. Проектът променя Пловдив ежедневно. Трансформира забравени градски пространства, променя мисленето на хората, за да превърне града в по-добро място за живот и по-атрактивна туристическа дестинация.

Проектите ще представят културата и изкуството като инструмент за изграждането на по-стабилни общности. Хората нямат търпение да станат свидетели на културните събития, включващи палитра от музика, артистични изложения, технологии, литературни представяния, визуални изкуства и множество фестивали.

Повече информация може да видите на официалния уебсайт.

<iframe src="https://player.vimeo.com/video/246416594" width="640" height="360" frameborder="0" webkitallowfullscreen mozallowfullscreen allowfullscreen></iframe>

<p><a href="https://vimeo.com/246416594">Visual Identity</a> from <a href="https://vimeo.com/plovdiv2019">Plovdiv 2019</a> on <a href="https://vimeo.com">Vimeo</a>.</p>

 

Коментирай