Свободно време

Как да контролираме нервите?

Предлагаме ви 20-дневно предизвикателство за успокояване на нервите

11.01.2018г. / 14 40ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако се определяте като нервен човек (то кой ли вече не е?!), сигурно изпитвате затруднения да контролирате нервните си изблици, напрежението, което ежедневно изпитвате и още по-трудно е да го обясните на другите.

Нервността е нормална реакция, породена от стресовия начин на живот, който водим. Но ако не се контролира, е възможно да доведе до сериозни здравословни проблеми.

Предлагаме ви да опитате 20-дневна програма, която цели да облекчи тези нервни състояния, да релаксирате повече и да балансирате емоциите през деня. Програмата ви дава възможност да опитате всеки ден по едно занимание, което се бори със стреса и напрежението от ежедневието. Опитайте, не е никак трудно, иска се само да отделите по 15-20 минути на ден, в които да се посветите на нещо приятно.

Ден 1: Оцветете книга за рисуване. Вземете някоя книжка от тези на децата или пък си купете. Вече продават и книги за оцветяване, предназначени за възрастни. Ще се удивите колко успокояващо действа това занимание на нервите ви.

Естествени методи за борба с високото кръвно налягане

Ден 2: Опитайте да правите дихателни упражнения. Седнете или легнете и започнете да вдишвате и издишвате бавно, без бързане, умишлено забавете. Задържайте от време на време дъха си и след това издишайте бавно и продължително. Когато усетите нервност, правете тези упражнения 10 минути и ще усетите страхотен ефект.

Ден 3: Слушайте музиката, която повдига настроението ви. Пуснете си песни, които ви зареждат и ви карат да танцувате. Когато усетите нервен пристъп, увеличете силно музиката и се опитайте да не мислите за нищо друго.

15 правила за повече здраве през новата година

Ден 4: Опитайте да медитирате за 10-15 минути. Намерете малко свободно време сутринта преди работа или вечер, след като се приберете. Отпуснете се в приятна поза и опитайте да изпразните съзнанието си, без да мислите за нищо. В първите минути може да ви се стори невъзможно, но не бързайте. Не се притеснявайте за нищо, ако ви е трудно, мислете си за нещо приятно, докато се отпуснете напълно.

Ден 5: Говорете по телефона. В момента, в който усетите, че сте много нервни и главата започва да ви стяга, позвънете на близък човек или приятел. Поговорете няколко минути, докато ви отпусне напрежението. Споделете как се чувствате и се опитайте да поговорите за нещо позитивно.

Изненадващи фактори, предизвикващи тревожност

Ден 6: Ден за тичане. Станете 15 минути по-рано от обичайното и отидете да потичате малко. 10-15 минути разходка или тичане из квартала или близкия парк ще ви заредят позитивно за целия ден и ще намалят риска от нервен пристъп.

Ден 7: Кажете си нещо позитивно, само на вас. Изберете си мотивираща мисъл, която да си казвате през деня, щом усетите пристъп на нервност или напрежение.

Как се справяте със стреса според зодията?

Ден 8: Пишете в дневник как е минал денят ви, как сте се чувствали, какво ви се е случило. Писането действа изключително успокояващо на нервната система и ще усетите голямо подобрение, ако превърнете това занимание в хоби.

Ден 9: Излейте гнева си. Усетите ли пристъп на ярост, излейте емоциите си. Ударете възглавница, хвърлете предмет, без да нараните никого, разбира се. Намерете отдушник за тази емоция, но не я задържайте във вас.

Ден 10: Решете кръстословица или судоку. Невероятен начин е да се отпуснете и разтоварите от негативните емоции. Кръстословицата ще ви помогне да изчистите съзнанието от натоварващите мисли.

Ден 11: Премахнете или намалете кофеина, който приемате всеки ден. Тъй като кофеинът е стимулант, може да предизвика нервни смущения, ако сте предразположени към такива. Заменете го с прясно изцеден сок, айрян или просто пийте повече вода.

Ден 12: Танцувайте така, сякаш никой не ви гледа. Използвайте музиката, за да изкарате всяка негативна емоция и просто следвайте ритъма. Ако веднъж дневно или през ден отделяте време за няколко минути щури танци, ще се чувствате много по-позитивни и заредени с енергия.

Ден 13: Използвайте стрес топка, почувствате ли се напрегнати. Неслучайно са създадени и милиони хора ги държат на бюрото в офиса си. Помагат при нужда.

Ден 14: Вземете горещ душ, щом усетите напрежение. Той ще ви разтовари и изпразни главата от тежките мисли.

Ден 15: Смейте се колкото се може по-често. Усмихвайте се на колеги и приятели, съседи. Наложете си да сте по-позитивни.

Ден 16: Създайте си артпроект. Според изследвания, хората, които се занимават с изкуство, значително намаляват нивата на стрес и напрежение.

Ден 17: Опитайте с йога. Може би ви звучи като клише от холивудски филм, но йогата успокоява невероятно много тялото и сетивата ви. Ако я практикувате редовно и най-вече с удоволствие, ще намалите много нивата на стрес.

Какво да изхвърлите от дома през новата година?

Ден 18: Позволете си дигитален детокс. След работа недейте да четете мейли, да провеждате служебни разговори. Оставете мобилния в чантата, не щурмувайте социалните мрежи. По-добре почетете книга, гледайте разтоварващ филм, насладете се на хубавата вечеря.

Ден 19: Разходка. Усетите ли нервно напрежение да нахлува в тялото ви, облечете якето и излезте на разходка. Ще се учудите колко добре ще ви повлияе и как ще се преобразите.

Ден 20: Приемете своята нервност. Не е ОК да получавате нервни пристъпи, но все пак, важното е да ги приемете и да разпознавате сигналите им. Тогава ще ви е по-лесно да се учите да ги контролирате. Успех!

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
СТОЯН ИЛИЕВ ( преди 3 години )