Свободно време

8 урока на Буда за щастието

Мислите са съществени

09.08.2019г. / 15 34ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Търсейки пътя към щастието, често забравяме за няколко основни правила. Принципи в живота, които, ако не се научим да следваме, едва ли ще бъдем дълго време щастливи.

Днес в рубриката ни „Притчи, мъдрости, цитати“ споделяме с вас 8 урока на Буда за щастието.

1. Започването с малко е нормално. Началото на похода с малки стъпки е нормално. Стомната се пълни постепенно, капка по капка. Всеки майстор е бил любител.

Ако сте последователни и търпеливи, ще успеете. Никой не може да успее само за една нощ. Успехът идва при онези, които са готови да започнат от малко и работят усилено, докато стомната се напълни.

2. Мислите са съществени. Нашето съзнание е всичко. Ако човек говори или действа с лоши мисли, болката ще го преследва. Ако човек говори или действа с чисти намерения, щастието го следва. За да живеете правилно, трябва да запълните съзнанието си с правилни мисли. Правилното мислене ще ви даде всичко, което искате. Грешното мислене е зло, което в крайна сметка ще ви унищожи.

3. Простете. Задържането на гнева е като грабването на горещи въглени с намерението да ги хвърлите към някого, но вие ще се изгорите. Когато освобождавате тези, които са затворени в затвора на непростителността, вие освобождавате себе си от този затвор. Научете се да прощавате. Научете се да прощавате бързо.

4. Вашите действия са от значение. За да се развивате, трябва да действате. За да се развивате бързо, трябва да действате всеки ден. Една поговорка гласи: „Бог дава на всяка птица червей, но не го хвърля в гнездото“.

Буда е казал: „Аз не вярвам в съдбата, която се стоварва върху хората такива, каквито са, но аз вярвам в съдбата, която се стоварва върху тях, ако те не правят нищо.“

5 будистки мъдрости за повече щастие

5. Опитайте се да разберете. Ние сме престанали да се борим за истината и започнахме да се борим само за себе си. Трябва да се положат всички усилия, за да се разбере гледната точка на другия човек. Слушайте другите, разберете гледната им точка и ще имате спокойствие. Съсредоточете се върху това как да бъдете щастливи, отколкото върху това да бъдете прави.

6. Да победим себе си. По-добре е да победите себе си, отколкото да спечелите хиляди битки. За да спечелите над себе си, вие трябва да контролирате своите мисли. Те не трябва да са гневни като морски вълни.

Може би си мислите: „Аз не мога да контролирам мислите си. Мисълта идва, когато тя иска.“ Но Буда отговаря: „Не може да спрете птиците да летят над вас, но със сигурност може да им попречите да свият гнездо на главата ви.“

7. Живейте в хармония. Хармонията идва отвътре. Не търсете навън онова, което може да бъде само в сърцето ви. Истината е, че хармонията може да се намери само в нас. Хармонията не е нова работа, не е нова вещ или нов брак. Хармонията е мир в душата и тя започва с вас.

Свързани статии

8. Бъдете благодарни. Да бъдем благодарни за това, че ако не сме научили много, то поне не сме изгубили много време, а ако сме изгубили време, то поне не сме се разболели, ако пък сме се разболели, поне не сме мъртви.

Винаги има за какво да благодарим. Не бъдете толкова песимистични, че дори в момент на кавга, да не бъдете в състояние да осъзнаете най-малко десет неща, за които трябва да сте благодарни. Не всеки може да се събуди тази сутрин. Вчера някои са заспали за последен път. Винаги има за какво да благодарите.

И още 12 постулата от Буда за щастлив живот:

Най-голямото безумие в живота на човека е лъжата. 

Най-големият враг в живота на един човек е самият той.

Най-голямата тъга в живота на човека е завистта.

Най-голямата грешка в живота на човека е да загуби сам себе си.

Най-голямата вина в живота на човека е неблагодарността.

Най-голямата загуба в живота на човека е загубата на надежда.

Най-голямото предимство в живота на човека са здравето и интелигентността.

Най-големият дар в живота на човека е великодушието.

Най-големият недостатък в живота на човек е недоразумението.

Най-голямата утеха в живота на един човек е доброто дело.

Най-жалкото нещо в живота на човека е да потъпче достойнството си.

Най-достойното за възхищение в живота на човек е да стане, след като е паднал.

Снимка: istock

По материали от fit4brain.com

Коментирай