Свободно време

Топ 7 на едни от най-впечатляващите музеи в света

Задължителни за посещение

27.02.2018г. / 16 19ч.
Мария Дуковска
Топ 7 на едни от най-впечатляващите музеи в света

Когато пътуваме, искаме да се потопим в атмосферата и културата на мястото, което посещаваме. За да усетим напълно духа на една нация, трябва да се запознаем с нейната история и забележителности. Изкуството също е неизменна част от лика на една страна, затова задължителни за посещаване са и нейните музеи.

В рубриката „Околосветски компас“ на предаването „Околосветско“ по Bulgaria ON AIR, която се прави съвместно с туристическа агенция Posoka.com, представят подробно едни от най-впечатляващите музеи в света. Вижте кои са те.

1. Музей Гугенхайм – Билбао, Испания


Музеят Гугенхайм Билбао, проектиран от легендарния архитект Франк Гери, е една от световноизвестните съвременни музейни сгради в света. Всъщност Архитект Филип Джонсън смело го описва като „най-голямата сграда на нашето време“.

Музеят с площ от 256 000 квадратни фута е все още доста нов – открит е през 1997 г., но вече е много известен, благодарение на впечатляващата си постоянна колекция, включваща творби на Марк Ротко, Анди Уорхол, Ричард Серра и други, и привлича с фантастични експонати. Нейният съименник е известната фондация „Гугенхайм“. Всъщност, откакто се отвори, музеят има повече пространство, отколкото музеите Ню Йорк и Венеция Гугенхайм.

2. Лувър, Франция


Не е изненадващо, че най-популярният музей в света е и един от най-красивите. Лувъра също е и един от най-големите в света, простиращ се на над 650 000 квадратни метра. Самият терен е заемал важно място във френската история от края на 12 век, когато Филип II построил крепост на мястото. След това сградата продължава да се развива, превръщайки се в голям дворец, в който живее царското семейство (докато през 1682 г. цар Луи XIV решава да премести дома си във Версайския дворец). След това сградата служи като място за показване на кралската колекция, включително и масивна колекция от гръцки и римски скулптури, заедно с най-известната музейна галерия – „Мона Лиза“.

7 спиращи дъха преживявания във Виетнам
 
3. Музей на естествената история и Музей на история на изкуството, Виена, Австрия

Тези двойни сгради са построени на голям площад една до друга, като и двете се отварят за посещение през 1889 г. Музеите са поръчани от императора, за да предложат подходящо място за внушителната колекция на изкуството на кралското семейство Хабсбург. Правоъгълните сгради са покрити с висок 200 фута купол. Вътре музеите са украсени с мрамор, златни листа, картини и мазилки.

Двата музея са впечатляващи и произведенията в музея на историята на изкуството са от световна класа. Музеят по естествена история остава един от най-важните от тези музеи с около 30 милиона артефакта – част от колекция, която започва преди повече от 250 години. Музеят има толкова много експонати, че ще ви трябва повече от ден, за да го разгледате.

4. Британски музей, Лондон


Създаването на Британския музей до голяма степен може да се припише на един човек – лекарят и естет сър Ханс Слоун, който събира впечатляваща колекция от около 71 000 антики, артефакти и произведения на изкуството през живота си. Не искайки колекцията му да се разпадне след смъртта му, той я оставя на крал Джордж II. През 1753 г. крал Джордж и Парламентът създават Британския музей с колекцията от Слоун и две библиотечни колекции, включително една, събрана от сър Робърт Котън, която датира от времето на Елизабет и Кралската библиотека.

Музеят първоначално е открит в Montagu House, предишно имение на заможно семейство, през 1759 г., но до 1800 г. сградата е разрушена и музеят се нуждае от повече пространство. Монтаугската къща е разрушена и на нейно място е построена нова гръцка възрожденска конструкция, проектирана от сър Робърт Смирк. Новата сграда е официално отворена за обществено ползване през 1857 г., но експонати продължават да се добавят и през следващия век. Когато колекцията от книги е преместена в Британската библиотека през 1998 г., свободното пространство в двора е преустроено във Великия съд на кралица Елизабет II, който сега е най-големият покрит квадрат в Европа.

Колекцията на музея продължава да расте, като сега наброява около 13 милиона произведения, документиращи историята на човешката култура от праисторически времена до днес. Днес той е най-посещаваният музей в Англия и третият най-посещаван музей в света.

5. Ватикански музей, Ватикана

Римската католическа църква е събрала голяма колекция от произведения на изкуството, както и множество антики през вековете, така че не е изненадващо мястото им в тази класация. Музеят е на повече от 500 години; той официално се отваря за обществеността, когато папа Юлий II поставя скулптурата на Лаокун и синовете му през 1506 г.

Двете най-прочути творби в колекцията са таванът на Сикстинската капела, нарисуван от Микеланджело и Станза дела Сегнатура от Рафаел. Освен световноизвестните произведения на изкуството, в музея се помещават и много важни етруски и египетски артефакти, открити при археологически разкопки, спонсорирани от Ватикана.

Топ 7 на ледените хотели в Европа
 
6. Ермитаж, Санкт Петербург

Екатерина Велика основава този впечатляващ музей в Санкт Петербург през 1764 г. с откриването на сградата „Малък ермитаж“. Оттогава са добавени още пет основни структури, както и части от две други масивни сгради. Зимният дворец е най-известната от допълнителните сгради, като някога е била основната резиденция на руските царе.

Събирането на музея включва над три милиона артикула и съставлява най-голямата колекция от картини в света, включваща произведения на Рафаел, Рембранд, Матис и Пикасо. Днес музеят е най-популярният в Русия и тринадесетият най-посещаван музей на изкуството в света.

7. Островът на музеите, Берлин

За да бъдем честни, този остров всъщност е дом на пет различни музея – и е толкова важен за Берлин, че през 1999 г. е обявен за обект на световно наследство от ЮНЕСКО.

Петте музея, разположени на острова, са Алтес (завършен през 1830 г.), Неуес (разрушен през Втората световна война и отново отворен през 2009 г.), Alte Nationalgalerie (открита през 1876 г.), Боде (завършен през 1904 г.) и Пергамон музей (построен през 1930 г.). 
 
Нестандартно предложение:

Подводен музей в Канкун

 
Разположен в красивите, кристално чисти води около Канкун в Мексико, зашеметяващият подводен музей – Museo Subacuatico de Arte (MUSA) – е сред най-уникалните и необичайни места за гмуркане в света.

Създаден от английския скулптор Джейсън де Кайрес Тейлър, музеят разполага с над 500 постоянни скулптури, направени от неутрален материал, който да пази и насърчи живота на коралите в региона.

Подводният музей е открит през 2010 г. с първата си фаза, наречена „Тихото развитие“. По това време на дъното на океана са създадени 200 статуи, от които Dream Collector, Fire Man и Gardener of Hope са създадени специално за привличане на различни видове морски живот.

По-късно ексклузивната колекция от подводни скулптури е завършена с допълнителни човешки статуи, вдъхновени от местните жители на Канкун, както и с VW Beetle, предназначен да служи като дом за омари. Третата фаза на подводния музей в Канкун бе открита през 2012 г. с още 60 новаторски скулптури, като например: Тайната вечеря, Феоникс – първият кинетичен паметник или The Listener, направени изцяло от местни студенти в Канкун.

Иновативен, зрелищен и необичаен, подводният музей в Канкун е една от най-посещаваните туристически атракции в региона.

Снимки: istock; Reuters; musamexico.org

Коментирай
Свободно време