Свободно време

8 начина, по които дрехите ви убиват

Не се замисляме как можем да сме застрашени от облеклото си

06.03.2018г. / 13 40ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Може да не подозирате, но дрехите, които носите, могат да са наистина вредни за вашето здраве. Някои дори са особено токсични, заради материалите, от които са направени.

Кои са скритите и неподозирани начини, по които дрехите ви могат да ви убият или поне да разклатят здравето ви?

Токсични платове

Масовата текстилна промишленост, която в днешно време е изместила производствените си центрове в бедните държави, се възползва от евтината работна ръка. Ниските цени предполагат некачествени платове. Най-вредни са багрилата, които се използват за направата на много видове масова конфекция. Четете етикетите.

Освежаване на застояли дрехи с водка

Високи токчета

Токовете на любимите ви вечерни обувки може и да правят краката ви дълги и изящни, но развалят стойката на тялото. Това води до куп проблеми с работата на вътрешните органи, нервната, сърдечносъдовата система.

Тесни дънки

Всеки има поне един чифт тесни дънки в гардероба си, които облича в ежедневието или на парти. Прекалено тесните дрехи обаче са опасни за здравето. Те притискат кръвоносните съдове, ограничавайки притока на кръв и кислород в тъканите и органите.

Освен това могат да причинят притискане и възпаление на нервни окончания по крайниците и корема. Последиците могат да са различни, включително подуване, задържане на вода, болки, разширени вени.

Вашият препарат за пране

Някои препарати за пране съдържат токсични съставки, които могат да предизвикат сърбеж, алергии, зачервяване, дразнене, обриви.

Дрехите, които не перете често

Зимните дрехи са пример за по-рядко пране. Шапките, ръкавиците, шаловете и връхните дрехи през зимата наистина се перат по-рядко. Те задържат бактерии, които навлизат в кожата и през лигавиците и могат да ви разболеят по различни начини.

Как да премахнем неприятна миризма от дрехите?

Прашки 

Прашките се използват от много жени, за да прикрият очертанията на бельото по дрехите. Прашките обаче са вредни, защото могат да пренасят бактерии от ануса към вагината.

Мръсни чанти

Колко често дезинфекцирате чантите си? Повечето хора ги носят с месеци преди да ги изперат или почистят. Представете си колко бактерии носите в себе си и докосвате стотици пъти на ден.

Джапанки

Джапанките са истинско средище на бактерии и микроорганизми. Не си мислете, че като влизате с тях в банята, това ги почиства всеки ден. Напротив – мокренето и носенето на този тип чехли създава още по-голяма среда за развитие на патогени, които ви разболяват.

Коментирай