Свободно време

Bulgaria ON AIR с празнична програма и документален филм за Освобождението

Студиото „3 март“ ще отдаде чест на най-важното за всеки човек и всяка нация – свободата и усилията, които са коствали на предците ни

02.03.2018г. / 14 23ч.
Мария Дуковска
Снимка: Bulgaria ON AIR

Снимка: Bulgaria ON AIR

Bulgaria ON AIR ще излъчи празнично студио на живо по случай 3 март и специален документален филм за Освобождението на България. Водеща на студиото „3 март“ в събота от 7,50 часа ще бъде Лора Инджова, а Златимир Йочев ще предава на живо от Шипка. Гост-водещ ще бъде Росен Петров. Политематичната телевизия ще отдаде чест на най-важното за всеки човек и всяка нация – свободата и усилията, които са коствали на предците ни, като представи най-интересното от Деня на Освобождението както от София, така и от Шипка.

Специалната програма на пет-часовия формат „3 март“, който ще продължи до обедна емисия новини в 12,30, ще покаже как България празнува възстановяването на своята държавност в този ден – ще проследи на живо честванията от най-знаковите места и от птичи поглед с дрон, няма да пропусне и пристигането на руския патриарх Кирил на Шипка. Празничното студио „3 март“ ще срещне зрителите с интересни хора с отношение към българската история, ще разкаже драматични съдби и любопитни факти за нашето минало и настояще.

Каква е атмосферата на 3 март 140 години по-късно – подробно ще ни представи водещият Златимир Йочев, който ще стартира празничния ден на Шипка с Чавдар Ангелов, директор на Национален парк-музей „Шипка-Бузлуджа“. А в ранната утрин на 3 март Благой Цицелков ще се включи на живо от Руската църква на Шипка.

В празничния ден гост ще бъде Ренета Инджова, министър-председател (1994-1995) – темата на фокус, на която ще обърне внимание, е разделя или обединява днес датата 3 март. Пра-пра внучката на Васил Левски Христина Богданова също ще бъде сред специалните гости в събота. Тя ще говори за идеалите на възрожденските българи, ще направи и паралел между свободата и патриотизма в миналото и настоящето. Историкът проф. Андрей Пантев ще коментира митовете и легендите за 3 март и отношенията между България и Русия.

Гости в студиото ще бъдат още авторите на патриотичния образователен проект „Българско военно чудо“, който се реализира съвместно от „Българска история“ и „Армеец“ – Иван Кънев и Марио Мишев. Те ще споделят интересни факти за войната и ще коментират каква е свободата през погледа на младите историци.
„3 март“ ще покаже и мястото, където се пази паметта за българската бойна слава – на живо от Военноисторическия музей.

В празничния ден Bulgaria ON AIR ще излъчи и специални репортажи и разработки като обърне внимание на едни от най-знаковите личности и събития около Освобождението – кой е Цар Освободител и какво знаем и не знаем за него; Можеше ли Шипка да не се случи? И още: Какво мотивира един учител да откаже предложение за реализация зад граница и да избере да обучава ученици в България; Коя е учителката по география, която върви по стъпките на Райна Княгиня? Тези и други интересни теми и гости гледайте на 3 март по Bulgaria ON AIR от 7,50 часа.

А освен най-любопитното от празничния ден, Bulgaria ON AIR ще излъчи и специалния документален филм за Освобождението на България на репортера Миглена Георгиева и оператора Дамян Гюров „Хроники на свободата“.

„На 27-ми юни 1877-а година, два часа след полунощ, тук в местността Текир дере край Свищов е извършен един от най-успешните десанти в световната военна история. На този бряг на река Дунав слизат руските войни. Оттук започва освободителната война на България.“ Така започва своя документален разказ Миглена Георгиева, който ще се излъчи на 3 март веднага след централна емисия на Новините ON AIR в 18,30 часа. Едночасовата разходка в историята ще върне зрителите назад във времената на военни конфликти и тежки битки с една едничка цел – свободна България.


 

 

 

Коментирай