Свободно време

Неочаквани факти за самотата

Тя може да ни убие

24.03.2018г. / 06 23ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Самотата е едно от най-страшните състояния, които могат да сполетят нечия душа. Тя води до наднормено тегло, редица болести, дълбока депресия, дори желание за самоубийство.

Какво още не знаем за самотата?

Тя е заразна

Изследванията показват, че хората, които демонстрират чувството си на самотност пред близките си, могат да ги заразяват. 52% от приятелите и близките на чувстващи се самотно хора споделят, че и те започват да чувстват тягостна самота. Изследването е публикувано в Journal of Personality and Social Psychology. 

Много забавни факти за мъжете

Да се чувстваш самотен е сигнал, че си гладен за повече социални връзки

Ето защо самотните хора са много по-склонни да преяждат и да посягат често към вредната храна, отколкото щастливо обвързаните и онези със задоволителни социални контакти.

Можете да се чувствате самотни дори в голяма компания

Да си самотен не означава непременно да няма с кого да си кажеш една дума. Социалната самота е феномен, при който въпреки контактите с други хора, човек не получава жизненонеобходимата приятелска интимност. Наслада от общуването няма.

С възрастта се чувстваме все по-самотни

В ранните години човек има повече социални контакти, които с времето драстично намаляват. Някои хора изживяват този процес драматично и изпадат в отчаяние. Приемете този плавен преход за нормален. Ще ви е по-лесно да го преживеете без да изпадате в депресия.

Все повече хора по света остаряват сами

Напук на технологиите и модерния свят, в който живеем, където посредством социалните мрежи и сайтовете за запознанства можем лесно да установим контакт, все повече хора чувстват социална изолация и не успяват да създадат семейство и приятелски кръг.

Иронии на съдбата, които забавляват живота ни

Да си самотен засяга не само психическото здраве, но и физическото. Всъщност, самотата може да те убие. Това няма общо със суицидните мисли. Изследвания по темата показват, че общият риск от преждевременна смърт нараства с до 26% при самотни хора.

Много приятели във Фейсбук не означава по-малко самота

Фалшиви харесвания, злобливи коментари в живота, но похвали под постовете в социалните мрежи – почти всеки е преживял подобни разочарования от така наречените приятели в социалните мрежи. При някои по-чувствителни хора това може да доведе до сериозен емоционален срив.

Коментирай
6 rate up comment 1 rate down comment
.... ( преди 6 години )
ima samo edin 4ovek s kogoto kontaktuvam v socialni mreji . 4esto mi lipsva mnogo .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Притчи, мъдрости, цитати