Свободно време

Как да бъдете по-добър приятел

Полезни съвети за добрите социални връзки с хората

18.04.2018г. / 10 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Да открием добри и верни приятели е трудно. Още по-трудно е да ги задържим до себе си във времето.

Важно е и ние самите да се научим да даваме, не само да очакваме да получаваме. Ето защо да си истински добър приятел е активен процес, който целенасочено се преследва. Няма как да задържите приятелите си, ако вие самите не сте такива.

Как да бъдете истински добър приятел на своите любими хора?

5 признака на вечното приятелство 

Отделяйте специално време за тях

Неслучайно хората казват „далече от очите, далече от сърцето“. Тази поговорка важи не само за любовните взаимоотношения, но и за приятелствата. Отделяйте специално внимание и време на своите приятели, за да се чувстват ценени и обичани.

Бъдете добър слушател

Не използвайте приятелите си за слушатели, а изслушвайте и тях самите. Приятелството е двустранен процес, който изисква реципрочност. Ако искате да бъдете изслушани и да ви се даде адекватен приятелски съвет, правете същото. Приятелите не са само за забавление и разтоварване.

Предлагайте помощта си

По готовността за даване на безвъзмездна помощ си личат истинските приятели. Предлагайте вашата, когато близките ви се нуждаят от нея.

Защо приятелството приключи?

Не ги съдете

Когато целият свят се е обърнал срещу вас ви се иска да имате поне един човек, който не ви съди и да застане на ваша страна. Дори да не го направи, поне да ви изслуша. Ето такъв е истинският приятел. Бъдете добри приятели на своите близки и не ги съдете. Опитайте се да влезете в тяхното положение и да дадете ценен съвет, вместо да съдите.

Знайте кога трябва да сте сериозни

Животът с всичките му проблеми минава по-лесно в шеги и смях, но един истински приятел трябва да знае добре кога трябва да е сериозен и съсредоточен.

5 признака, че приятелството вече не си струва

Покажете, че сте щастливи, когато сте в компанията им

Отблъскващо е, когато приятел се среща с вас и през цялото време показва равнодушие и досада. Човек би си помислил, че компанията ви му е неприятна. За да накарате приятелите си да се чувстват добре с вас в компания, демонстрирайте и своето удовлетворение от срещите ви, освен ако не сте поставени пред сериозен проблем, който искате да обсъдите с тях.

Поддържайте връзка

Дори когато нямате възможност да се виждате често, поддържайте контакт. Живеем във века на технологиите и комуникациите. Няма нужда да обясняваме как да направите това. Чувайте се, пишете си от време на време, лесно е.

Коментирай