Свободно време

„Марлене“ е новият роман на немската сензация Хани Мюнцер

Голямата семейна сага за XX век продължава

19.04.2018г. / 07 50ч.
Аз жената
Корица: ЕМАС

Корица: ЕМАС


„– Отдавна не бях виждала как залязва слънцето. Сякаш небето гори.
– Не, светът гори!“

Неотдавна на българския пазар излезе бестселърът на „Шпигел“ и на „Амазон“ „Жило и мед“ – роман за съдбата на издигнато мюнхенско семейство, в което бащата, уважаван лекар, е от еврейски произход. Действието се развиваше в първата половина на XX век и произведението даваше анонс за широка, епична картина на основните събития, белязали века. Авторката, Хани Мюнцер, бе „пробила“ литературния небосклон с първата си книга, издадена само в електронен вариант и стигнала върха на продажбите за „Киндъл“, което привлече вниманието на издателствата в Германия.

„Жило и мед“ бе първият ѝ роман, откупен от едно от най-големите немски издателства и издаден в класическия хартиен вариант. Животът на младата оперна певица Елизабет Малпран, търсеща години наред своя съпруг, тайнственото му изчезване, съдбата на тяхната дъщеря Дебора, влюбила се безумно в своя пастрок-офицер, нейното „проглеждане“ за реалността в хитлеристка Германия завладяха публиката и романът завзе месеци наред първите места в класациите.

Отвореният край на романа създаваше очакване за продължение. Какво се е случило с Дебора след опита да убие пастрока си? Къде е изчезнал баща ѝ? Как са се развили събитията около нейната смела приятелка, актрисата Марлене, след бягството ѝ от болницата? Все въпроси, които чакаха отговор.

И отговорът дойде с не по-малко вълнуващото продължение на „Жило и мед“ – романа „Марлене“, обхващащ периода от войната до наши дни и въвеждащ множество нови герои, с което дилогията се превърна в истинска сага за XX век:

Марлене наближава деветдесетте. В годините след войната не едно и две издателства са се домогвали до нейните спомени, спомените на една жена, минала през ада и през рая. Да извади всичко от мрака, да се изправи отново пред призраците и демоните на своето минало? Дали да си го причини? Но това би означавало и да преживее наново хубавите мигове. Да срещне пак прекрасните хора, кръстосали съдбата си с нейната, хора, съхранили в себе си човешкото дори пред смъртта. И най-сетне да срещне отново голямата си любов от войната, любов толкова дълбока и всепоглъщаща, изпълваща я до днес.

И в края на дните си Марлене тръгва по обратния път на своя невероятен живот, стигайки до:

Мюнхен, 1944-та. Марлене стои пред улучената от бомба къща на Принцрегентенплац. От къщата няма и следа, следователно и от нейната приятелка Дебора и малкия Волфганг.

Но трагедията не намалява решимостта на младата жена за съпротива. Тя се хвърля с безразсъдна смелост в зловещия водовъртеж на войната и става една от най-преследваните жени на Райха. Завързва необичайни приятелства и среща един необикновен мъж. Мъж, който не дава пет пари за собствения си живот, но дава всичко за децата, които укрива от изтребление.

Минават години. Войната отдавна е свършила, Марлене е изградила шеметна кариера на актриса, познала е и други забележителни мъже. Но голямата любов от времето на войната продължава да изпълва цялото ѝ сърце. Единствена утеха е синът, за когото бащата дори не е узнал...

Не след дълго пред Марлене изниква шансът да обърне хода на войната и тя е поставена пред най-страшния избор – да спаси милиони, като жертва живота на мъжа, когото обича...

Отзиви из немската блогосфера:

„За мен книгата е перфектната комбинация от напрежение, история и романтика. Нищо чудно, че романите на Хани Мюнцер жънат такъв успех. Стилът е действително специфичен, непогрешимо неин.“ (dreiraumhaus.de)

„Хани Мюнцер за мен е майсторка! „Марлене“ е книга за противоречия и противопоставяне. Тя разказва за живота, за любов, сила, оптимизъм, лоялност. Но и за смърт, омраза, злоупотреба и за неописуема бруталност. Разказва за жени, осъзнали повелята на времето, жени от плът и кръв, които нищо не може да уплаши, когато искат да останат верни на себе си.“ (sireadhblog.wordpress.com)

На книжния пазар от 19- март 2018 г. 
Обем: 536 стр.
Издателство: Емас 
Корична цена: 19,90 лв.

Коментирай