Свободно време

Съветите на кардиолога – как да пазим сърцето си здраво?

Трябва ли да се смекчи забраната за пушене на обществени места

18.04.2018г. / 13 52ч.
Михаела Лазарова
Съветите на кардиолога – как да пазим сърцето си здраво?

Темата стана отново актуална след като вицепремиерът Валери Симеонов се обяви против сегашния закон за тютюнопушенето на обществени места. Според него забраната трябва да се смекчи, защото не се спазва дори в парламента.

Реакцията на обществото не закъсня и отново на дневен ред е гладиаторската битка между пушачи и непушачи. Трябва ли забраната да бъде отменена и колко вреден е цигареният дим за здравето ни – отговорите от кардиолога Иво Петров в предаването „Околосветско“.

„Забраната за пушене на обществени места е европейска практика. Целта е да следваме добрите примери. Доводът, че след като законът не се спазва, той трябва да се смекчи е нонсенс. Това не може да бъде довод, още повече когато се касае до здравето на населението“, сподели специалистът.

Статистика показва, че 50% от активните пушачи подкрепят забраната. Стъпка напред или голяма крачка в грешната посока – трябва ли отново да се промени законът за здравето? Много заведения обаче си плащат и в тях спокойно се пуши на закрито. Можем ли да избягаме от практиката „Данък спокойствие“?

„Свикнали сме, че като почерпим, ще ни се размине.“, коментира д-р Иван Петров.

Трябва ли да има обособено място за пушачи в заведенията и кога ще спрат тютюнозависимите да се чувстват като прокажени? Европа води в класацията по сърдечносъдови заболявания, а България е на челна позиция. Какво причинява едно дръпване на цигарата за здравето?

Съветите на кардиолога – как да пазим сърцето си здраво?

Коментирай