Свободно време

5 начина да станете по-харизматични

Как го правят хората с вродена обаятелност

26.04.2022г. / 12 01ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Харизмата е дарба, която не всички притежават. Хората, които я имат, някак лесно и без усилие намират начин да спечелят одобрението и уважението на околните. Те се сприятеляват бързо, отстрани изглежда сякаш не полагат никакви усилия, а нещата просто им се получават.

Не всеки притежава този социален талант. Но пък всеки би могъл да поработи, за да усъвършенства своите скрити умения.

Какво можем да научим от природно харизматичните личности?

1. Използвайте езика на тялото.

Няма значение какво тяло притежавате и как изглежда то. Погрешно е да се смята, че единствено перфектната фигура би могла да печели симпатии и погледи. Харизмата няма общо с тялото като физика, а с тялото като излъчване, вибрация, енергия.

15 признака, че сте свръхчувствителна личност

Езикът на тялото е този, който ще ви помогне да приобщите повече хора към социалния си кръг и най-вече да бъдете по-харесвани.

Не дръжте ръцете си скръстени пред тялото, защото показвате нежелание за общуване. Успокойте блуждаещия си поглед, защото той показва неангажираност и липса на интерес. Дръжте се естествено и не подскачайте нервно от крак на крак. Това издава тревожност.

Усмихвайте се повече. Задавайте леки и неангажиращи въпроси. Споделяйте мнение внимателно, за да не накърните нечии убеждения и мнение.

2. Съсредоточете се върху общите интереси.

Когато общувате с някого, който не ви е близък, например колега, с когото се познавате отскоро, опитайте да се фокусирате върху общите неща, които са изпъкнали по време на разговор.

Без да се колебаете акцентирайте върху тях. Така ще обърнете внимание на сходствата ви, ако случайно той или тя не ги е забелязал в хода на разговора. Природно харизматичните личности използват тази тънкост често и с лекота. Това помага в изграждането на нови приятелства и партньорства.

По природа хората се групират по интереси още от древността. Не го забравяйте.

3. Бъдете уязвими.

Харизматичните хора обичат да проявяват уязвимост понякога, защото тя винаги печели симпатии от околните. Човешката съпричастност и желание за даване на съвет или помощ се активира в такива моменти, което отново е печеливша положителна стратегия за изграждане на социални връзки.

Не настоявайте винаги да сте прави. Не налагайте мнението, смелостта, самоотвержеността или желанието ви да изглеждате силни и знаещи. Това поведение отблъсква. Малко хора ще ви поощрят. Но ако показвате човешка уязвимост от време на време, със сигурност ще спечелите.

4. Поемете контрола.

Харизматичните личности не са пасивни. Те знаят кога да поемат юздите в свои ръце, кога да изявят мнението си, аргументирано да го защитят и да докажат, че трябва да се действа по техния начин.

Признаци, че сте емоционално интелигентна личност

За да получите одобрението на околните е нужно да проявявате увереност, да не се страхувате да показвате самочувствието си без обаче да го натрапвате. Не е лесно, но с практика и анализиране на реакциите на околните човек се научава да усеща кога е на прав път и кога – не.

5. Намерете начин да похвалите останалите.

Всеки човек дава мило и драго да бъде оценен, похвален, харесван. Без да звучите лицемерно, опитайте да откриете начин да похвалите хората, с които общувате. Изслушвайте ги и изразявайте поощрение към техните стремежи и постижения.

Коментирай