Свободно време

Детският филм „Случаят Кюри“ с премиера на 12 май

Новият български детски филм на Андрей Хадживасилев ще заинтригува малки и големи

19.04.2018г. / 13 49ч.
Мария Дуковска
Снимка: "Случаят Кюри".

Снимка: "Случаят Кюри".

Освен да забавлява, една от най-важните задачи на детското кино е да възпитава. Това е и основната цел на новия филмов проект „Случаят Кюри“ на режисьора Андрей Хадживасилев.

Тони е само на 8 години и е много умен и начетен, но готин, а не зубър! Мечтае някой ден да стане велик учен. Затова стаята му прилича на лаборатория, в която провежда различни експерименти. Опитната си мишка е кръстил на световноизвестната жена учен Мария Кюри. С нея Тони иска да се яви на Националния фестивал на науката и да представи откритията си за натрупването на мускулна маса.

Неговата съседка Рая – също на 8 години учи в балетното училище и е много палава и пакостлива. Дружи с побойника на квартала – Стефан. Двамата решават да отвлекат Мария Кюри, а Тони е изправен пред нови предизвикателства, готов на всичко да си я върне. Балетната постановка на училището е провалена с гръм и трясък, но за сметка на едно ново приятелство.


 
Гала премиерата на „Случаят Кюри“ ще се състои на 12 май (събота) от 10:00ч. в София Тех Парк, зала „Джон Атанасов“, част от програмата на „Софийски фестивал на науката“. Събитието е с лимитиран брой безплатни покани чрез онлайн регистрация.

След това филмът ще бъде прожектиран в избрани кина от 18 май. Мястото за премиерата не е случайно. Именно Софийският фестивал на науката вдъхновява Андрей Хадживасилев и неговия екип за оригиналния сценарий.
 
Науката и знанието са нещо много важно. Затова реших да ги представя по позитивен и интересен начин чрез главния филмов герой. Надявам се за в бъдеще да има все повече български детски ленти, фокусирани в детските приключения. Аз ще продължавам да работя активно в тази посока и се надявам да запаля децата по седмото изкуство, както аз съм се влюбил в него благодарение на златните ни детски филми от миналото!“, споделя режисьорът Андрей Хадживасилев.

Той е реализирал множество музикални клипове и реклами, в много от които участват деца. Също така е автор на детските образователни филми „Сърфирам безопасно“, „Децата и парите“, както и на първия български документален филм заснет в 3D-stereo: „Стъпки в огъня“.
 
„Случаят Кюри“ е подкрепен от Национален филмов център, а негов продуцент е Пламен Йорданов. Авторският сценарий е на Сабина Иванова и Пламена Велковски, с помощта на Кирил Орлов, Анна Дамянова и Вени Петрова.

Лентата е реализирана от дългогодишния творчески колектив на режисьора Андрей Хадживасилев – оператора Божидар Симеонов, художник-сценографа Христина Дякова и композитора Георги Стрезов.

Коментирай